MP: Social risk när bostadsbyggandet tvärdör

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-06-01

Miljöpartiets språkrör Per Bolund talar vid politikerveckan i Järva i Stockholm.

Bostadsbyggandet störtdyker och i miljonprogrammen kryllar det av lägenheter som behöver renoveras. Miljöpartiets språkrör Per Bolund varnar för att inte ta tag i bostadsfrågan.

– Det är ett recept för mycket sociala problem i framtiden, och regeringen står helt handfallen, säger han.

Per Bolund fokuserar på bostadssituationen i utsatta områden när han håller sitt tal under Järvaveckan. Vid sidan av att stärka välfärden och bryta gängkriminaliteten, är det bostadsfrågan som är mest akut att ta tag i, anser han.

– Vi ser hur bostadsbyggandet tvärdör i Sverige och det är en enorm risk. De som tar den största smällen när det inte byggs tillräckligt är ju inte de som har rika föräldrar och sparpengar på banken, utan de som har minst pengar från början, säger Per Bolund till TT.

Förvärrad trångboddhet

Redan i dag lider många familjer i utsatta områden av trångboddhet, och problemen kan förvärras av att det inte byggs nytt. Dessutom får unga människor svårt att flytta hemifrån och flytta dit jobben finns.

MP:s recept är att staten ska stå för en aktiv bostadspolitik och mer konkret att investeringsstödet ska återinföras, så att hyresrätter och studentbostäder kan byggas till billigare hyror.

Dessutom vill partiet satsa 7,5 miljarder på att renovera och energieffektivisera lägenheter i miljonprogrammen.

– Det handlar om hundratusentals lägenheter som inte är renoverade och som inte har en tillräckligt bra bostadsmiljö. De är heller inte energieffektiva och läcker energi, vilket innebär kostnader för de boende men också för samhället i stort, säger Bolund.

Bygga för extremväder

Ytterligare ett förslag i byggpaketet är en miljard kronor för klimatanpassning.

– Vi vet att miljonprogramsområden är särskilt utsatta för extremväder, till exempel svåra värmeböljor som gör att inomhustemperaturer kan nå helt farliga nivåer, säger Bolund.

Pengarna skulle kunna användas till att öka grönskan i miljonprogramsområdena, se till att vattnet kan rinna bort vid häftiga skyfall och anlägga parker som kan ge skugga och ta upp vatten vid översvämningar.

Följ ämnen i artikeln