Nytt värmerekord för tionde månaden i rad

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-09

Träd blommar ovanligt tidigt, den 19 mars, i Hustopece i Tjeckien. Landet har haft en av de varmaste vintrarna som har uppmätts.

Mars blev den varmaste marsmånaden som hittills har uppmätts på jorden, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det är den tionde rekordmånaden i rad.

När månaden gick mot sitt slut kändes det mer som sommar än tidig vår i flera länder i Östeuropa, exempelvis i Baltikum, Polen, Kroatien och Albanien. I Japan uppmättes temperaturer som vanligtvis brukar inträffa först i juli och det var även ovanligt varmt i länder som Guatemala och Costa Rica.

Mars blev den varmaste marsmånad som hittills har uppmätts på jorden med en medeltemperatur på 14,14 grader, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det var 0,73 grader varmare än snittet för månaden under 1991–2000 och 0,10 grader varmare än den tidigare rekordmånaden mars 2016.

Den globala medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är den högsta som hittills har noterats – den låg 0,70 grader över snittet 1991-2020 och var 1,58 grader varmare är genomsnittet under förindustriell tid.

Värmen drivs på av människans utsläpp av växthusgaser med draghjälp från det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño.

”Att stoppa ytterligare uppvärmning kräver snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser”, konstaterar Samantha Burgess, biträdande chef vid Copernicus, i ett pressmeddelande.

ANNONS