"Gå ut på gatorna"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-04-11

Polis på plats efter onsdagens dödsskjutning i Skärholmen i södra Stockholm.

En man uppges ha blivit ihjälskjuten då han konfronterade ett ungdomsgäng i Skärholmen i södra Stockholm under onsdagen. Nattvandrarna i föreningen Team storebror ifrågasätter nu avsaknaden av aktivism mot gängvåldet.

– Vi förstår inte vad som krävs för att samhället ska vakna till, säger Dshwar Ahmad.

Föreningen har sin bas i Skärholmen och var även på plats med nattvandrare under onsdagen då mordet skedde.

– Läget var väldigt, väldigt oroligt. Det var föräldrar och barn ute och många som grät och var traumatiserade och tyckte att det var otroligt obehagligt och skrämmande, berättar Dshwar Ahmad vid Team storebror.

Flera föräldrar hörde av sig och berättade att de inte skulle låta sina barn promenera hem från tunnelbanan utan i stället plockade upp dem med bil i centrum.

– Det är där läget är nu, säger Ahmad.

– Hela situationen har satt hela samhället i skräck. Det har kommit till en nivå där civila som står upp för de här personerna på ett eller annat sätt också kan drabbas.

Dödsskjutningen är den andra i Skärholmen under 2024, men det har även skett mord i närbelägna Fittja och Bredäng i närtid.

– Det är en oro konstant. Vi vet hur läget ser ut och alla är på helspänn, säger Dshwar Ahmad.

Han ifrågasätter avsaknaden av aktivism när det gäller gängvåldet i Sverige, samtidigt som han ser många engagera sig i frågor som rör saker som händer utanför landet.

– Vuxna och barn här blir mördade, men vi ser inte samma aktivism riktas hitåt, säger Dshwar Ahmad.

– Var är banderollerna? Gå ut på gatorna. Vi behöver alla aktivister. Vi har ett större problem här än vad vi någonsin har haft.

ANNONS