S kräver att Pehrson backar från "fett"-tweeten

Publicerad 2023-04-15

S vill veta vad arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) anser är en rimlig ersättning för arbetslösa. Arkivbild.

Kritiken mot arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) fortsätter.

Nu kräver S att han ska backa från sitt uttalande om att det är ”fett” att vara arbetslös – och berätta vad han anser är en rimlig nivå.

– Jag tycker det är häpnadsväckande oansvarigt, säger Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger att hon inte tycker att det är värdigt att uttrycka sig så.

– Jag tycker att han borde ägna sig åt att lösa matchningsproblematiken på svensk arbetsmarknad i stället.

Orsaken till kritiken mot Johan Pehrson de sista dagarna är ett inlägg på Twitter på torsdagen:

”Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt”.

Teresa Carvalho.

”Skär ner på utbildingsplatser”

Carvalho kallar hans tweet för oansvarig.

– Jag tycker att det är häpnadsväckande oansvarigt att han skyller inställda tåg på att arbetslösa har det för fett, när vi vet att det handlar om en akut kompetensbrist och att vi har en regering som faktiskt skär ner på antalet utbildningsplatser, säger Carvalho.

Hon har också ställt en så kallad skriftlig fråga till Pehrson i riksdagen, vilket är ett sätt för riksdagsledamöter att få svar av ministrar.

– Jag vill veta vad han menar – vad är en rimlig ersättningsnivå för en arbetslös? säger Carvalho.

Hon kan inte tolka Pehrsons inlägg på annat sätt än att han anser att arbetslösa i dag har det för gott ställt ekonomiskt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln