Lokförarstrejken är igång – stora störningar i trafiken

Publicerad 2023-04-17

Det är stora störningar i pendeltågstrafiken till följd av personalbrist, meddelar SL på måndagsmorgonen.

Orsaken är den lokförarstrejk som inleddes klockan 03.

– Det kan bli besvärligt, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Nu stänger vi chatten, tack till alla er som ni hört av er och delat med er av era åsikter!

Denna chatt är stängd.

 • 17 april 2023

  Lyfter hatten för att tryggare kunna resa i denna tid!👍🌹🌹🌹

  seija blomqvist
 • 17 april 2023

  Om alla skulle säga upp sig pga försämrade och mer otrygga arbetsvillkor - hur skulle det se ut i samhället? Det har ju hänt inom vården att en del inte orkat mer och av helt förståeliga skäl. Fackförbunden finns till för att trygga arbetstagarnas arbetsförhållanden, fast det är ändå arbetsgivarnas yttersta ansvar. Vi har all rätt att protestera när förhållanden på arbetsplatser försämras. Dessutom är det ännu mer motiverat med tågvärdar, dels på grund av säkerheten och den höga arbetslösheten, vilken förvärras just nu mycket på grund av robotiseringar/AI.

  Rachel
 • 17 april 2023

  Heja lokförarna!! Säkerheten ska inte tummas med! Tågvärdarna tillbaka! 👊🏻

  MIRRE
 • 17 april 2023

  Helt rätt! Kämpa lokförare Samt konduktören, trots kom jag sent till min läkarundersökning.

  Afshin Shafiei
 • 17 april 2023

  Stöder tågpersonalen. Väntat då man sålt ut lokaltrafiken.

  Mikael

Resenärer i rusningstrafiken tittar fundersamt på avgångstavlorna på måndagsmorgonen när Aftonbladet är på plats vid T-centralen i Stockholm.

”Tåg till Bålsta inställt”, står det på tavlan.

En vild lokförarstrejk har inletts – den väntas pågå i tre dagar fram till den 19 april klockan 23:59.

Så mycket kan du få i ersättning vid försening
 

”Protestaktioner kan påverka pendeltågstrafiken under måndagen. Förändringar kan ske med kort varsel. Håll dig uppdaterad inför din resa här på sl.se eller i SL-appen”, skriver SL på sin hemsida under måndagsmorgonen.

– Det kan bli trångt ombord på tunnelbana och bussar i dag. Hittills är det hanterbart och vi försöker hjälpa pendeltågsresenärer med att ta sig till tunnelbanesystemet. Särskilt från Upplands Väsby, Jakobsberg och Södertälje, säger SL:s presschef Andreas Strömberg:

– Men det är inte möjligt att ersätta alla. Om man kan välja bort pendeltåg i dag är det bra att göra det. Det kan bli besvärligt.

”Efter två år av protester”

Bakgrunden till strejken är att tågvärdarna på pendeltågen har och ska ersättas av kameror.

Det tvingar tågförarna att gå i den tre dagar långa och vilda strejken, uppger de i uppropet på Facebook.

De skriver även att det handlar om att säkerheten blivit sämre på tågen efter att man avvecklat tågvärdarna.

Och att strejken kommer efter två år av protester utan gehör från MTR, Sekoförbundet och regionpolitikerna – varav de sistnämnda tog beslut om avvecklingen av värdarna.

Sebastian, 28, ska ta pendeln till Ulriksdal på måndagsmorgonen. Han har väntat en halvtimme extra på sitt tåg på grund av strejken.

– Jag visste att det skulle vara strejk men inte när. Det är klart det är irriterande. Chefen kommer inte bli jätteglad, men jag skickade en bild till honom med hur det ser ut nu, säger han och fortsätter:

– Jag har hört att lokförarna är missnöjda för att tågvärdarna dras in. SL och MTR måste lösa det här, det är uppenbarligen nåt som är fel.

Katarina Jonsson.

Katarina ska till jobbet i Jakobsberg. Hon fick veta att det var problem med tågen på morgonen.

Påverkas du av strejken?

– Ja det kan man verkligen säga! Jag ska till mitt jobb i Jakobsberg. Jag ska dit och hämta min dator så jag får jobba hemifrån sen.

MTR: Varit svårt att föra dialog

Enligt Niklas Ekström, kommunikationsansvarig vid MTR, har det varit svårt att föra en dialog med de strejkhotande tågförarna eftersom att de valt att hittills vara anonyma.

– Vi har gjort det vi kunnat för att förbereda oss inför den här eventuella strejken. Vi beklagar alla pendeltångsresenärer inför osäkerheten de står inför de kommande dagarna.

Bussar förstärker trafiken måndagen på flera håll mellan klockan 06:15-09:15 och mellan klockan 15.00-19.30, skriver SL.

Följ ämnen i artikeln