Man gripen efter vandrarhemsbrand

TT-AP

Publicerad 2023-05-18

Brandmän i arbete vid det brandhärjade vandrarhemmet i tisdags.

Minst sex personer omkom i branden på vandrarhemmet i huvudstaden Wellington. Nu har nyzeeländsk polis gripit en man, misstänkt för mordbrand.

”Utredningen av branden pågår och polisen har inte uteslutit ytterligare, mer allvarliga anklagelser kopplade till dödsfallen på plats”, lyder ett pressmeddelande från den nationella polismyndigheten.

Där står det också att polisen för närvarande inte anser sig behöva söka efter ytterligare misstänkta personer. Den misstänkte mannen greps på torsdagseftermiddagen, lokal tid.

Branden i vandrarhemmet Loafers Lodge bröt ut strax efter midnatt natten till tisdag. Lågor slog då ut ur fyrvåningshuset och många behövde hjälp att ta sig ut. Det finns uppgifter om att det ett par timmar tidigare hade uppstått en brand i en soffa i lokalerna, men den larmades myndigheterna inte om.

Allra minst sex personer omkom i branden och på torsdagen pågick ännu ett sökarbete efter kvarlevor i lokalerna. Ett tiotal personer saknas fortfarande.

”Vi väntar oss att kunna hämta ut två av de omkomna i dag och två i morgon”, lyder ett skriftligt besked från polischefen Dion Bennett.

Brottsplatsundersökningen väntas ta flera dagar, uppger han.

Vandrarhemmet har 92 rum, men det verkar inte ha bott några turister där. Det var för närvarande ett slags tillfälligt boende för bland andra skiftarbetare, men även sämre bemedlade och tidigare interner.

Den misstänkte mannen kommer formellt att anklagas för brott inför en domstol på fredagen.