Isolerad i 1 270 dagar: "Behandlas som ett djur"

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-05-06

Den livstidsdömde iraniern Hamid Noury är nu den person som suttit häktad i isolering längst i Sverige, enligt hans advokat Thomas Bodström.

I 1 270 dagar har han suttit inlåst i en sju kvadratmeter stor cell, avskild från övriga fångar.

Hamid Noury lurades till Sverige, greps på Arlanda och dömdes i en uppmärksammad rättegång till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord i samband med massavrättningar i ett fängelse i Iran 1988.

Den nyblivne 62-åringen häktades med restriktioner den 13 november 2019. I maj 2022 hävdes restriktionerna i samband med att rättegången i tingsrätten tog slut, men enligt Nourys advokat Thomas Bodström har isoleringen fortsatt sedan dess.

– När tingsrätten hävde restriktionerna fick Kriminalvården för sig att han, av säkerhetsskäl som aldrig presenterats för oss, skulle hållas isolerad, säger Bodström.

Det skulle innebära att Noury nu suttit isolerad i häkte i 1 270 dagar, eller 3,5 år. Med det har han passerat Jonas Falk, häktad med restriktioner i 1 246 dagar mellan 2010 och 2014 misstänkt för grov narkotikabrottslighet, som den som suttit på restriktionsavdelning längst i Sverige.

”Fullkomligt obegripligt”

– Han är den mest isolerade fången i svensk historia. Ärligt talat så behandlas han som ett djur. Tidigare har han haft besök av sin familj vid ett par tillfällen, men nu får han varken träffa eller höra av sig till dem. Vi har fått ägna enormt mycket tid och kraft åt att han ens ska få prata med sin iranska advokat. Det är fullkomligt obegripligt.

Utöver den långa häktningstiden har Hamid Noury, enligt Bodström, flyttats fram och tillbaka mellan häktena i Sollentuna och Kronoberg, vilket lett till att inbokade besök inte blivit av.

– När vi äntligen fick en besökstid i Sollentuna så flyttades han till Kronoberg och då gällde inte besökstiden längre. När vi till slut fick besökstid i Kronoberg så flyttades han tillbaka till Sollentuna en kvart innan besöket.

Begärt yttrande

Domen mot Noury överklagades och förhandling pågår i Svea hovrätt. Domstol och åklagare ser inga behov av fortsatt restriktioner. Hovrätten har tagit del av försvarets klagomål och har enligt hovrättsråd Agneta Munther begärt yttrande från Kriminalvården.

– Den 28 mars skrev en av domarna i målet till Kriminalvården, som då sa att de skulle yttra sig snarast. Det har de fortfarande inte gjort. Den 20 april gjordes ett nytt försök att få kontakt med Kriminalvården med anledning av yttrandet, men utan resultat. Vi väntar fortfarande på svar, säger hon.

Häktade på restriktionsavdelning hålls i regel isolerade i en sju kvadratmeter stor cell, utan kontakt med andra fångar, 23 timmar om dygnet. I vissa fall kan den intagne samsitta med en annan person. Den intagne har rätt till en timme per dygn på häktets rastgård.

”Omprövar regelbundet”

Kriminalvården bekräftar i ett mejl till TT att Hamid Noury, med sina 1 270 dagar i häkte, är den i dag häktade personen som suttit häktad längst, men vill inte svara på vilken typ av avdelning han hållits på sedan tingsrättens restriktioner hävdes.

Enligt Christoffer Livebrant, kriminalvårdsinspektör vid häktet i Sollentuna, görs dock alltid en säkerhetsbedömning när restriktionerna för en intagen hävs för att avgöra om det är aktuellt med placering på gemensamhetsavdelning.

– Beslutet omprövas sedan regelbundet och är överklagbart. Bedömer vi att vi av säkerhetsskäl inte kan placera på en avdelning i gemensamhet med andra så arbetar vi aktivt med att de ska få samsitta.

TT: Vad innebär säkerhetsskäl?

– Det kan vara säkerhetsskäl för den intagne själv eller säkerhetsskäl för de andra på gemensamhetsavdelningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln