Kroppsdelar funna efter flygkraschen

TT

Publicerad 2022-09-06

Webbkarta som visar planets rutt.

Den lettiska marinen har hittat flera kroppsdelar i Östersjön efter söndagens flygkrasch, där fyra personer omkom, bekräftar sjöräddningsledaren för TT.

– Jag kan bekräfta att sök- och räddningsenheter sent i går kväll hittade flera möjliga mänskliga kvarlevor eller kroppsdelar i vattnet, säger Peteris Subbota, som leder den lettiska sjöräddningsinsatsen, till TT.

Offrens familjer har underrättats om fynden, som nu ska undersökas av polis för att kunna fastställa identiteterna.

En tysk familj befann sig ombord på planet som kraschade i Östersjön vid 19.45-tiden i söndags nordväst om den lettiska staden Ventspils, drygt tre timmar från Riga. En 72-årig man, ägare till ett flygbolag specialiserat på mindre privatflyg, hans 68-åriga hustru, deras 26-åriga dotter samt en 27-årig man omkom.

Insatsen vid olycksplatsen pågår fortfarande, men har tagits över av den lettiska marinen som genomför undervattenssökningar.

– De letar efter själva vraket eller delar av planet under vattnet, säger Peteris Subbota.

Han bekräftar också att piloten flög tillsammans med sin fru, deras 26-åriga dotter och dotterns vän som var 27 år gammal, men har ingen ytterligare information om dem.

Kontakten bröts

Familjen ska ha startat flygresan i Jerez i södra Spanien med Köln i Tyskland som mål men strax efter start hände något och piloten meddelade att man drabbats av tryckproblem i kabinen.

Kontakten med det lilla privata flygplanet av modell Cessna 551 bröts helt över nordöstra Frankrike och man misstänker att det flugit med hjälp av autopilot tills det kraschade.

Under söndagsnatten och måndagen pågick en sökinsats där flera delar från vraket hittades.

Kan bli svårutrett

Enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll ska orsaken till haveriet troligen ha varit en läcka i flygplanet som fått syret att ta slut.

Det förekommer då och då att man får dekompression och blir överraskad, sade Kjäll till TT i söndags.

Modellen Cessna 551 har inga färdskrivare, så kallade svarta lådor, som större flygplan måste bära, enligt Kjäll, som bedömer att förloppet lär bli svårutrett.