Alice, 4, älskar sin nya favoritfilms-protes

NYHETER

Förra veckan fick fyraåriga Alice en riktig drömpresent – en ny protes med motiv från favoritfilmen Frost, skriver Expressen.

– Hon hoppade och studsade av förväntan och glädje, säger mamma Maria till Aftonbladet.

Alice Widlund, 4, från Vårgårda föddes med diagnosen dysmeli. Det är något som inträffar i fostervecka fem, och som drabbar omkring 60 barn i Sverige varje år.

Diagnosen innebär att fostret utvecklas utan en arm, hand, fingrar, fot eller tår.

– Det är inget man kan göra något åt, det bara händer, säger Alice mamma Maria.

Alice lever utan högerarm. Men dysmelin har aldrig blivit någon begränsning för Vårgårdatjejen.

– Hon är som vilken unge som helst, äter med kniv och gaffel på sitt eget sätt och tar på sig strumporna själv, berättar Maria.

Hon klarar av det mesta bra utan protes. Men nu har hon fått en som är så underbar att hon helst inte tar av sig den oavsett.

Fick favoritmotivet

På en protesträning fick nämligen Maria höra att det gick att designa sin egen protes. Och då blev Alice heltänd – hon har nämligen en favoritfilm.

– Jag köpte ”Frost”-filmen till henne förrförra julen, och då bara såg hon den om och om igen. Hon tittar fortfarande på den och gillar allt med Elsa och Anna, säger Maria.

Så motivet var förstås helt självklart. Hennes kompis som älskar Nemo valde det motivet – men Alice ville förstås ha Elsa.

– Ortopedteknik i Mölndal gör ett jättebra jobb, vi lämnade in en gammal t-shirt med tryck på och så laminerade de in det i protesen, säger Maria.

”Studsade av glädje”

Och i förra veckan, när Alice var på julpyssel på armprotescentrum i Mölndal, kom Britta från Ortopedteknik förbi och frågade om hon ville se sin nya protes.

Gissa om hon var sugen?

– Hon hoppade och studsade av glädje och förväntan. Hon hade berättat för alla på dagis att hon skulle få den och ville visa, säger Maria.

Alice blev väldigt nöjd med det fina resultatet. Maria tycker att protesmotiven är ett bra sätt att ändra bilden av armproteser.

– Det tar fokus från att det är en protes. Andra barn ser inte någon ”konstig arm”, de ser att det är något fint där.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vårgårda