Nu går vi mot ljusare tider

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

Ute är det mörkt, men för den som hoppas på en vändning är läget bättre än på länge.

I dag, onsdag, infaller nämligen årets kortaste dag.

Nu blir dagarna ljusare.

11.44 på onsdagen inträffade vintersolståndet. Solstånd inträffar två gånger varje år – det är de två tillfällen då jordaxeln lutar som mest mot eller från solen.

Vintersolståndet är det tillfälle på året då solen står som lägst på himlen och därför är uppe minst antal timmar. I realiteten innebär det att onsdagen är årets kortaste dag och längsta natt.

Det låter kanske ganska nedslående, men för den som står ut med den långa natten väntar riklig belöning på andra sidan. Då blir det nämligen ljusare och ljusare för varje dag, fram till sommarsolståndet.

”Piggare av ljus”

Att solen syns mer och mer innebär mer ljus vilket annars är en bristvara och ett problem för oss som bor på det norra halvklotet. För Expressen har Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, förklarat hur det ligger till.

– Ljuset gör att hjärnan klickar i gång och börjar jobba hårdare. Man blir gladare och piggare av ljus, säger han.

Ljus i vardagen är viktigt för att människor ska må bra. Och mer och mer sol ger faktiskt konkreta konsekvenser i vardagen, enligt Åkerstedt.

– Det händer ingenting omedelbart, för förändringstakten är så långsam de första veckorna. Det är först i januari det märks biologiskt. Men å andra sidan har det nog en indirekt positiv effekt eftersom folk vet att det blir ljusare, säger han.

Publicerad: