Bilbomb och självmordsattack i Istanbul – 38 döda

NYHETER

Kurdistans frihetsfalkarna (TAK) säger sig ligga bakom dådet

38 personer har dödats och ett 160-tal personer skadats i lördagens explosioner i Istanbul, uppger Turkiets inrikesminister.

30 av de döda uppges vara poliser.

Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) sade sig senare under söndagen ligga bakom attacken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

1 av 5 | Foto: AP
Offren för terrorattentatet begravdes under lördagen.

Attentatet skapade ett stort rökmoln över det centrala distriktet Besiktas i Istanbul. På bilder från platsen syns skadade fordon och polishjälmar utspridda på vägen.

– En bil fylld med sprängmedel ska ha exploderat där våra kravallpoliser placerats ut kort efter att fotbollssupportrarna skingrat sig efter matchen, säger inrikesminister Süleyman Soylu.

I ett senare uttalande bekräftade inrikesminister Soylu att två explosioner ägt rum. En bilbomb har detonerat precis utanför Vodafone arena i distriktet Besiktas. Dessutom misstänker man att en självmordsbombare har sprängt sig själv i den näraliggande parken Macka, precis nordost om arenan.

Vittnen säger till AP att skottlossning hördes efter explosionerna, något som hörs på filmer från platsen. Under kvällen sprängde polis dessutom ett misstänkt paket i ett fordon i området.

Erdogan: ”Vi har martyrer”

Sent på natten kom Turkiets hälsominister Recep Akdag med ett uttalande om att 15 poliser dödades i attacken. Den siffran justerades senare upp till 29 döda personer. Under söndagsförmiddagen meddelade Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att 38 personer dött. Av dem var 30 poliser.

Omkring 160 personer skadades.

Tio personer har frihetsberövats för inblandning i attentatet, skriver AFP.

Inledningsvis meddelade Turkiets biträdande premiärminister att det fanns uppgifter som pekade på att terrorstämplade PKK låg bakom attacken, rapporterar Sky news.

Men senare under söndagen tog den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) på sig attacken enligt nyhetsbyrån Reuters.

President Recep Tayyip Erdogan har uttalat sig om attentatet för Hürriyet daily news.

– En terrorattack har genomförts mot våra säkerhetsstyrkor och våra medborgare. Explosionerna efter matchen mellan Besiktas och Bursaspor hade som mål att maximera antal olycksoffer. Tyvärr har vi martyrer och skadade, som ett resultat av attackerna, säger presidenten i ett uttalande.

Bortalaget Bursaspor skriver på Twitter att ingen av deras supportrar skadats.

Mycket polis i rörelse

Besiktas spelade under kvällen match mot Bursaspor på Vodafone arena. CNN:s reporter på plats säger att det inte är ovanligt med mycket polis i rörelse i samband med fotbollsmatcher i landet. Fotbollsarenan ligger i närheten av det centrala Taksimtorget.

Ett stort antal räddningsfordon var på plats tidigt, samtidigt som människor i området evakuerades.

Svenska UD meddelar att man följer händelseutvecklingen och rekommenderar svenskar att hålla sig inomhus.

”Folk är rädda”

På lördagskvällen befann sig svenska Melis Gunes inne på en bar i området Besiktas. Trots att hon bor en minut bort fick hon inte gå hem.

– Här är lite kaos just nu. Jag är precis där det händer, säger hon.

Melis Gunes satt på baren och hörde smällarna, men säger att hon först tänkte att det hade med fotbollsmatchen att göra eftersom det brukar vara mycket liv då.

– Men vi förstod sen att det var allvarligare. Inne på baren är det ganska lugnt, men ute på gatan är det oroligt. Folk är rädda, säger hon.

Fotnot: Sedan artikeln publicerades har dödssiffran stigit ytterligare. Den 12 december uppgavs 44 personer ha förlorat livet i attacken, uppgav turkiska CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Istanbul