Två personer hittade döda – misstänkt dubbelmord

avGustaf Tronarp, Julia Wågenberg, Niklas Svahn, Oskar Forsberg

1 av 3

En man och en kvinna hittades döda på torsdagskvällen i en bostad norr om Hudiksvall.

Blodspår – enligt polisen från mördaren – leder ut i skogen från brottsplatsen och tar slut vid en väg.

– Därifrån tror vi att gärningsmannen fått någon typ av hjälp med transport, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

På fredagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att en 20-årig man anhållits misstänkt för dubbelmordet.

Vet du mer? Kontakta oss!

Det var klockan 22.18 på torsdagen som ett stort polispådrag larmades till en bostad i Hudiksvalls kommun i Hälsingland efter misstankar om ett ”grovt brott”.

– Där i något hus har man anträffat en man och kvinna avlidna och man har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp. Det är mycket oklara omständigheter, säger Christer Nordström, polisens pressinformatör i region Mitt.

På fredagen anhölls en man misstänkt för mordet.

Kan vara på flykt i skogen

Polisen har identifierat de döda, som är en 62-årig man och en 71-årig kvinna. Christer Nordström ville sent natten till fredag inte uppge vad som gör att polisen utgår från att de mördats.

– Det vill jag inte gå in på. Huset är avspärrat och vi har patruller där, det är personer som ska höras.

Enligt polisen finns det spår, bland annat blod, på brottsplatsen som tyder på att den misstänkte gärningsmannen flytt från brottsplatsen och tagit sig ut i terrängen. En intensiv jakt har pågått under fredagen i ett skogsområde norr om Hudiksvall. Ett tiotal patruller och en helikopter deltog i sökandet. Även den tungt beväpnade nationella insatsstyrkan sattes in, men lämnade insatsen under fredagseftermiddagen.

”Fått någon typ av hjälp”

Blodspåren tar slut vid en väg i närheten av en by som ligger en bit från bostaden där det misstänka dubbelmordet skedde, uppger Mikael Hedström som är presstalesperson på polisen i Gävleborg.

Polisen tror därför att mördaren tagit sig genom skogen fram till vägen och därefter lämnat området – antingen på egen hand eller med hjälp från någon annan.

– Därifrån tror vi att gärningsmannen fått någon typ av hjälp med transport, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Blodspår förbryllar polisen

Blodspåren förbryllar polisen. Det finns luckor som gör att gärningsmannens flyktväg inte framgår tydligt.

– Vad det kan bero på, att det gått för lång tid eller att det är för dålig doft, vet vi inte, säger Hedström.

Detta har gjort att polisen under fredagen ägnat sig åt bakspårning. De har sökt i riktning mot – i stället för ifrån – brottsplatsen, berättar Hedström.

– Där det hittats blod har vi sedan sökt vidare, säger han.

Åklagare: Person förhörs

Enligt SVT Gävleborg förhörs en person under eftermiddagen. Om det är den misstänkte gärningsmannen, framgår inte av kommentaren från åklagare Christer Sammens.

– Jag kan säga att vi har en person som ska förhöras just nu, säger han.

Tidigare under fredagen uppmanade Mikael Hedström allmänheten att hålla sig borta från sökområdet.

– Vi vill inte ha folk i terrängen där. Det beror dels på att vi har en misstänkt gärningsman som begått ett grovt brott och där vi inte kan garantera något alls kring hans mentala status, och dels att det stör hundarnas sökande, säger han.

”Inte säkert här”

Under natten spärrades ett område runt brottsplatsen av. Flera poliser samlades i skogen vid infartsvägen in till huset.

– Det är inte säkert här nu, vi har en gärningsman lös ute i skogen som är tokig, sa en polis till Aftonbladets team på plats.

Två ambulanser stod i beredskap i närheten. Den misstänkte personen uppges vara beväpnad och farlig.

– Så det är bäst att ni går härifrån faktiskt, tillägger polisen.

Tekniker på plats

Vid 09-tiden på fredagsmorgonen minskade polisen in på avspärrningarna. En stund senare anlände även kriminaltekniker till området. Aftonbladets team på plats uppgav då att situationen lugnade ned sig något.

Alla som har upplysningar att lämna uppmanas att kontakta polisen på 114 14. Vid akuta situationer, ring i stället 112.


ARTIKELN HANDLAR OM