Ny spindelart får namn efter Harry Potter

NYHETER

En nyupptäckt spindelart ska få namn efter Harry Potter.

– Jag och mina kollegor är nördar rakt igenom. Vi tänkte allihop ”hey, den här lilla spindeln ser ut exakt som sorteringshatten”. Den är kusligt lik, säger upptäckaren Javed Ahmed till AFP.

Det var i oktober som ett forskarlag i sydvästra Indien sprang på den lilla spindeln. Den mäter bara sju millimeter och har ett säreget utseende med konformad kropp.

Forskarna var omedelbart överens om vad den liknade.

– Vi enades om att döpa den efter sorteringshatten om det visade sig vara en ny art, säger vetenskapsmannen Javed Ahmed.

I böckerna om Harry Potter delar sorteringshatten in förstaårseleverna på trolldomsskolan Hogwarts i de olika elevhemmen.

J.K. Rowling: ”Känner mig ärad”

I början av december publicerades en artikel i Indian Journal of Arachnology som bekräftade att spindeln verkligen var en ännu okänd typ.

Spindeln fick det latinska namnet Eriovixia Gryffindori, eftersom Hogwarts medgrundare Godric Gryffindor är hattens ursprungliga ägare.

– Jag känner mig verkligen ärad. Grattis till upptäckten av ännu ett fantastiskt vidunder, skriver författaren J.K. Rowling till Javed Ahmed på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM