Professor armbågades i ansiktet av säkerhetspersonal på Danderyds sjukhus

1 av 2 | Foto: PRIVAT
”Det var helt surrealistiskt och fruktansvärt” säger Markus Maeurer.
NYHETER

En dödssjuk man grät i sin säng på Danderyds sjukhus.

Två nunnor bad till Gud.

Och i ett närliggande rum hävdar den sjuke mannens son att han blev slagen i ansiktet av en ur sjukhusets säkerhetspersonal.

Händelsen är nu polisanmäld.

– Det var helt surrealistiskt och fruktansvärt, säger offret Markus Maeurer.

Markus Maeurer är överläkare på Karolinska sjukhuset och professor på Karolinska institutet. Han kom till Sverige från Tyskland för elva år sedan. Hans 76-årige far Manfred Garbrecht och modern Helma flyttade också hit för att vara närmare sin son.

Fadern har en svår neuromuskulär sjukdom. Han har ett hål i sin luftstrupe och kan inte andas utan mekanisk hjälp. Mannen har bott på det katolska äldreboendet Josephinahemmet i Bromma, berättar sonen.

– Jag har en skrivelse från boendets verksamhetschef där det står att de inte kan vårda honom. Att han behöver mer avancerad vård, säger Markus Maeurer.

Fadern har under sommaren vårdats på Danderyds sjukhus, men i slutet av juli skrevs han ut och skickades tillbaka till Josephinahemmet.

En vecka senare tvingades han åka till akuten på Danderyds sjukhus med så mycket slem i lungorna att han inte kunde tala. Därifrån flyttades han till en annan avdelning där han vårdades fram till tisdagen.

Dagen innan, på måndagen, fick Markus Maeurer ett samtal om att hans far är färdigvårdad och att han måste lämna sjukhuset.

– Det var helt mot min fars vilja, han gav inget samtycke, och personalen på Danderyds sjukhus har flera gånger ”pressat” honom för att få hans samtycke – men utan framgång, säger Markus Maeurer.

Kände sig hotad

Tillsammans med sin vän Peter Gustafsson, sin mor, två nunnor från Birgittasystrarna som känner hans föräldrar, och två advokater åkte han dit på tisdagsförmiddagen.

– Läkaren satt i ett litet rum bredvid min fars och vägrade lämna ut journaluppgifterna. Jag ville bara prata med henne och se min fars journal.

Inte heller faderns advokater fick träffa honom. De tvingades vänta utanför avdelningen.

Men enligt Markus Maeurer vägrade läkaren komma ut och träffa honom. Sjukhusets säkerhetspersonal tillkallades.

– När jag gick in i rummet och bad att alla berättar vad de heter sa läkaren ”jag känner mig hotad”, trots att jag inte var aggressiv. En ur säkerhetspersonalen slog mig då i ansiktet med sin armbåge och vred om min högerarm, säger Markus Maeurer.

Hans version stöds av vännen Peter Gustafsson.

– Det var så overkligt. Plötsligt ser jag Markus huvud flyga bakåt, säger han

Var jätteskrämd

Samtidigt som tumultet inne på läkarens kontor grät fadern i sin säng, nunnorna bad till Gud och vakterna tvingade ut Markus Maeurer.

En av Birgittasystrarna beskriver stämningen som obehaglig och säger att hon var "jätteskrämd".

– När jag fick höra hur de behandlat honom kunde jag inte förstå vad som hänt. Man hade kunnat göra detta på ett mycket mer medmänskligt sätt. Det handlar ju ändå om en patients liv, säger hon till Aftonbladet.

Några synliga skador efter den påstådda misshandeln har Markus Maeurer inte men säger att polisen konstaterade en rodnad under hans vänstra öga.

Han säger även att han inte har agerat på ett sätt som kan ha provocerat fram händelsen.

– Det enda jag gjorde var att gå in på läkarrummet dit dörren stod öppen och frågade vad de som satt därinne hette och då kände en av dem sig hotade.

Har polisanmält personal

Markus Maeurer har gjort en polisanmälan vilket också bekräftas av Stockholmspolisen. Han hotar också att stämma sjukhuset.

– Mina advokater säger att de aldrig har sett någonting liknande och nunnorna tyckte att jag skulle tala med media för att andra inte ska råka ut för samma sak, säger Markus Maeurer.

Nu är hans far tillbaka på Josephinahemmet. Förhoppningen är att han ska kunna flyttas till Maria Regina, ett hospice i Stockholm som erbjuder svårt sjuka specialistvård, eller till en annan plats där han känner sig välkommen och får den vård som han behöver.

– Vi läkare ska alltid sätta patienten i första rummet. Men det som händer min far är fruktansvärt. Man kan inte tro att det ska kunna hända på ett sjukhus, och i ett demokratiskt land, säger Markus Maeurer.

”Har haft en händelse”

I ett mejl till Aftonbladet skriver Åsa Hammar, chefsläkare på Danderyds sjukhus, så här:

”Vi hade en händelse på Danderyds sjukhus i går där en färdigbehandlad patient skrevs ut för att föras tillbaka till sitt kommunala boende. Säkerhetspersonal och polis var på plats. Med hänsyn till patientsekretess och polisutredning kan vi inte säga något ytterligare utan hänvisar till polisen.”

Den person som anklagats för misshandel vill i ett samtal med Aftonbladet inte kommentera händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM