Olesias hem förstördes av de ryska styrkorna – så ser det ut nu

Publicerad 2022-06-15

Dagar innan Olesia Khymychs bostad bombades av de ryska styrkorna flydde hon sitt hem i Irpin.

Nu har hon publicerat bilder som visar hur hennes lägenhet demolerats i attackerna.

– Den enda av värde som jag fick med mig från mitt hem var min katt, säger Olesia Khymych till Aftonbladet.

Staden Irpin, belägen ungefär tre mil från den ukrainska huvudstaden Kiev, blev redan under krigets första dagar skådeplats för våldsamma attacker från de invaderande ryska trupperna.

När kriget bröt ut hade 37-åriga Olesia Khymych bott i Irpin i sex år. Hon jobbade med reklam på ett produktionsbolag och levde tillsammans med sin katt i ett sexvåningshus i centrum av staden.

Stora delar av hennes hem har förstörts efter ryska attacker.
Stora delar av hennes hem har förstörts efter ryska attacker.
Om Olesia Khymych någonsin kommer återvända hem till Irpin vet hon inte i dag.
Om Olesia Khymych någonsin kommer återvända hem till Irpin vet hon inte i dag.

I sista minuten

Hon säger till Aftonbladet att när hon bestämde sig för att fly striderna så var dessa nästan över i Irpin, men för hennes del var det likväl i sista minuten.

– Samma dag som vår armé trängde tillbaka ryssarna så blev huset där jag bodde utsatt för bombardemang. Två dagar innan hade jag på morgonen gått två kilometer till fots till järnvägsstationen, och jag hann med det sista tåget som över huvud taget lämnade staden, säger Olesia Khymych fortsätter:

– Allt jag tog med mig var min katt som väger sex kilo, en väska fylld med kattmat och min laptop. Det var de enda sakerna av värde jag fick med mig.

Olesias hem har smulats sönder till oigenkännlighet.
”Det är så många som fått sina hem förstörda”, säger Olesia.
”Det är så många som fått sina hem förstörda”, säger Olesia.

Flydde med föräldrarna

Olesia Khymych tog sig först hem till sina föräldrars hus en bit utanför Irpin, tillsammans begav de sig vidare till den polska gränsen. När Aftonbladet nu talar med henne befinner hon sig i Poznań i västra Polen.

En vän till Olesia Khymych, som blivit kvar i Irpin, besökte några veckor efter att hon gett sig av hennes lägenhet.

– Han skickade bilder till mig. Nästan varje fönster i lägenhetshuset var förstörda, taket i min lägenhet hade fallit in. Jag kunde se att mina möbler hade fallit ut genom fönstret och låg huller om buller på gårdsplanen.

Hade haft tur

Hon säger att åsynen av förstörelsen drabbade henne hårt. Men samtidigt visste Olesia Khymych att hon i jämförelse med många andra haft tur – hon hade lyckats fly kriget ihop med sina föräldrar med livet i behåll.

– Jag vill inte tigga sympati eftersom jag vet hur fruktansvärt många andra drabbats. Därför väntade jag länge med att berätta för andra om min egen situation och jag dröjde med att visa bilderna för någon bortsett från mina närmaste vänner.

I dagarna bestämde hon sig emellertid för att offentliggöra bilderna.

På sina privata Facebook- och Instagramsidor publicerade hon före- och efterbilder som visar hur hennes hem smulats sönder till oigenkännlighet, det stora gapande hålet mot himlen där en gång ett sovrumstak funnits och lägenhetshusets nakna skelett som gapar ut mot gatan.

– Allt jag tog med mig var min katt, säger hon.
Staden Irpin blev under krigets första dagar skådeplats för flera attacker.
Staden Irpin blev under krigets första dagar skådeplats för flera attacker.

Främlingar hörde av sig

Den respons som hon fick på bilderna förvånade henne.

– Det är så många som fått sina hem förstörda och det har visats så många bilder på det. Därför trodde jag inte att någon riktigt skulle orka bry sig. Men det har strömmat in väldigt mycket stöd och värme från alla möjliga håll, från många främlingar från många olika delar av världen.

Om Olesia Khymych någonsin kommer återvända hem till Irpin eller för den delen Ukraina vet hon inte i dag. Men hon känner nu att hon börjat få ordning på sin tillvaro i Poznań; hon har fått fatt i frilansuppdrag, hon har hittat en bostad.

– Jag har det bra under omständigheterna. Och det har min katt och mina föräldrar också, säger Olesia Khymych.

Olesia Khymychs katt var en av få saker som hon fick med sig när hon tvingade fly sitt hem.
Olesia Khymychs katt var en av få saker som hon fick med sig när hon tvingade fly sitt hem.

LÄS VIDARE