Socialdemokraterna

Bäddat för generationsstrid i S: Både far och son nämns till topp-post

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

I skuggan av partiledarvalet rasar en intern S-debatt om vem som ska axla rollen som partisekreterare.

En falang förespråkar en erfaren minister som Tomas Eneroth – en annan vill se en yngre företrädare, som sonen Jesper Eneroth eller riksdagsledamoten Lawen Redar.

– Det duger inte att bara flytta om en minister, säger riksdagsledamoten Hans Hoff.

Valet av Stefan Löfvens efterträdare ser ut att bli en odramatisk process. Allt fler distrikt och enskilda partitoppar går offentligt ut och ger sitt stöd åt Magdalena Andersson.

Under partikongressen i november ska även en ny partisekreterare utses. Den sittande, Lena Rådström Baastad, meddelade nyligen att hon lämnar posten.

Vem som efterträder henne är betydligt mer osäkert och här finns olika viljor i partiet.

Starkare mandat

Daniel Suhonen, S-debattör och ledare för S-föreningen Reformisterna, vill att den nya partisekreteraren får en starkare ställning. Personen bör inte samtidigt sitta i riksdagen, som Rådström Baastad gjorde, utan helt viga sitt arbete åt partiet, anser han.

”Det behövs en nystart och partisekreteraren ska flytta hem till sitt eget hus och få ett starkt mandat att bygga en från regeringen och riksdagen oberoende organisation.” skrev han nyligen i en ledartext i Aftonbladet.

– Jag tycker att personer som Helene Fritzon, Niklas Karlsson eller Tomas Eneroth skulle vara bra, men det finns självklart fler, säger Suhonen.

Tomas Eneroth är infrastrukturminister i Löfvens regering.
Niklas Karlsson, riksdagsledamot och S-ordförande i Skåne.
Helene Fritzon, EU-parlamentariker.

Fler som Aftonbladet har talat med nämner Tomas Eneroth som en potentiell efterträdare. En källa beskriver honom som prestigelös, en person som sätter andra före sig själv och som vill bidra där han gör mest nytta för partiet.

Yngre trio lyfts fram

Riksdagsledamoten Hans Hoff förespråkar en person som inte nödvändigtvis har varit statsråd eller haft andra tunga uppdrag. Personen ska bidra med någon nytt som kan dra upp Socialdemokraterna från en ”stukad position”.

– Här måste partiets medlemmar och valberedning verkligen tänka till. Nu ett år innan valet har vi 23,24 procent i väljarstöd. Det krävs en partisekreterare som kan bli den injektion av glädje, lust och nytänkande som partiet behöver för att vinna valet, säger han.

Jesper Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i Kyrkomötet.
Jesper Eneroth, Ylva Johansson och Tomas Eneroth på QX-galan 2018.

Han nämner bland annat riksdagsledamoten Lawen Redar, oppositionsregionrådet i Stockholm Aida Hadzialic och Jesper Eneroth, talesperson i kyrkfrågor. Trion är betydligt yngre än de tidigare nämnda. Jesper Eneroth, 26, är son till Tomas Eneroth.

– Det behövs något nytt och fräscht men som har förmågan att utföra uppgiften bra. Det tror jag alla de här tre har, säger Hoff.

Lawen Redar, riksdagsledamot.
Aida Hadzialic, oppositionsregionråd i Stockholm.

SSU: Måste modernisera

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anser att nästa partisekreterare måste vara någon som vågar fatta modiga beslut för att modernisera partiet.

– Så att vi blir mer inbjudande och får minskade trösklar för att kunna påverka genom Socialdemokraterna. Gå på ett medlemsmöte i en typisk partiförening så förstår du varför unga inte skulle komma tillbaka. Då demonstrerar man hellre på gatorna eftersom det är oklart vilken nytta man gör som medlem i Socialdemokraterna, säger Diyar Cicek, förbundssekreterare i SSU.

Socialdemokraternas kongress hålls den 3–7 november. Senast den 1 oktober ska valberedningen ha fått in nomineringar till partiordförande och partisekreterare.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Valet kan avgöras av en bomb i Värnamo

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Lawen Redar

Aida Hadzialic

Tomas Eneroth

Daniel Suhonen

Lena Rådström Baastad

Magdalena Andersson