Finansministern stänger inte dörren

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-08-25

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarar inte nej på frågor om hon vill bli partiledare för Socialdemokraterna efter Stefan Löfven.

Finansminister Magdalena Andersson svarar inte nej när hon får frågan om hon vill bli partiledare för S efter Stefan Löfven.

– Nu är det upp till medlemmarna och valberedningen, säger hon.

Magdalena Andersson hänvisar till att valberedningen och medlemmarna har inlett en process för att vaska fram en efterträdare.

TT: Det är ju inte ett nej. Är det inte snarare socialdemokratiska för att säga att man står till förfogande?

– Så här är det i Socialdemokraterna: Nu är det diskussion i vårt parti och medlemmarna kommer att diskutera det här runt om i landet, säger hon efter ett möte på onsdagen i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Ringa runt

– Sedan antar jag att valberedningen kommer att lyssna på dem och att den också kommer att ringa runt till alla oss som sitter i det verkställande utskottet för att diskutera frågan.

Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tycker att Magdalena Anderssons svar är ett ganska tydligt besked.

– Det är svårt att tolka Magdalena Anderssons svar på annat sätt än att hon står till förfogande. Hon måste i alla fall vara medveten om att det är så hennes svar kommer att tolkas. Sannolikt vill hon först känna in hur starkt stöd hon har innan hon offentligt säger ja till att kandidera, säger han till TT.

Processen behöver nu ha sin gång, enligt Magdalena Andersson. På en fråga vad en ny partiledare ska ha för profil svarar hon:

– Det är en fråga som kommer att diskuteras bland medlemmar och i valberedningen och VU.

Är favorit

– Själv är jag just nu väldigt fokuserad på den budget som jag ska presentera för Sveriges riksdag. Det är ett intensivt arbete som pågår just nu.

Magdalena Andersson har pekats ut som favorit till att efterträda Stefan Löfven som ordförande och ledare för Socialdemokraterna. Hon har arbetat sida vid sida med Löfven nästan sedan han blev partiledare och har varit finansminister i hans regeringar sedan 2014.

I söndags i sitt sommartal lämnade Stefan Löfven besked om att han avgår som partiledare på S-kongressen i november.

I tisdags skickade valberedningen ut en uppmaning till partidistrikten att lyssna in medlemmarnas åsikter och komma in med namnförslag senast den 1 oktober.

ANNONS