Firandet i gång – följ Prides efterfest här

Fira Stockholm Pride digitalt med oss på Aftonbladet, hela paraden och efterfesten kan du se här.

Under dagen har en digital parad hållits och inte minst en båtparad genom Stockholm.

– Äntligen får vi fira Pride, det var två år sen sist, säger Olof Lavesson.

Prideveckan har lidit mot sitt slut och under lördagskvällen hölls avslutningsgalan på Södra Teatern i Stockholm. Precis som förra året har Pride under veckan firats inom de gränser som pandemin tillåter.

Under dagen har det hållits en digital parad ledd av av tenoren och superstjärnan Rickard Söderberg. Och lördagskvällen fortsatte med en avslutningsgala med livepublik inne i salongen på Södra Teatern i Stockholm.

Parad på vattnet

Prideparaden lockar vanligtvis cirka 50 000 deltagare och närmre 500 000 åskådare från hela världen. Men trots att pandemin satt stopp för en fysisk Pride-parad i huvudstaden så hölls under dagen en parad på vattnet i Stockholm. Under namnet Pride Lake Parade samlades ett tjugotal båtar i regnet och åkte från Årstaviken, förbi Långholmen, utmed Söder Mälarstrand och så över till Norr Mälarstrand fram till vattnet utanför Mälarpaviljongen.

– Pride Lake Parade, är det mest coronasäkra sättet att samlas på. Och vi måste samla folk och visa att communityt finns kvar trots att vi isolerat oss under pandemin, säger arrangören Therese Sandin från Stockholm Gay Life.

Från ledarbåten spelas hög musik från ett regnsäkert DJ-bås och ett tjugotal personer dansar i regnet iklädda färgglada ponchos.

– Parad på vattnet är helt fantastiskt, att man inte tänkt på det tidigare, säger Olof Lavesson som är en av deltagarna på båten.

Båt under Prideparaden.
Båt under Prideparaden.
Båt under Prideparaden.
Båt under Prideparaden.

Prides betydelse

Therese Sandin som organiserat paraden förklarar att pandemin har gjort att mötesplatser för hbtqi-personer försvinner.

– Pride betyder jättemycket, särskilt för de som normalt sett inte känner att de har ett community där de kan vara sig själva.

Även Martin Jönsson firar pride på vattnet i ett regnigt Stockholm.

– Pride behövs så himla mycket. Jag vet inte hur många gånger jag kommit till en arbetsplats där folk frågar om min fru. Att vi inte kommit längre än att vi inte använder ordet partner visar hur mycket pride behövs. Det finns så många som bara vågar vara sig själv just denna vecka, säger han.

Efterfesten drar igång klockan 18.00 och den kan du förstås se här på aftonbladet.se.

DAILY ”Fortfarande väldigt mycket kamp”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE