Thailand ändrar karantänreglerna – gäller från midnatt

Omikronvariantens framfart sprider oro i Thailand.

Vid midnatt infördes nya karantänskrav för turister som tänkt resa till landet.

– Vanliga svenskar slipper inte undan, säger Tui:s presskommunikatör Adam Györki.

I november hävde Thailand karantänskravet för utländska besökare, förutsatt att de var fullvaccinerade och testade negativt under det första dygnet.

Men efter att det första omikronfallet i landet upptäckts väljer thailändska myndigheter nu att skärpa inresereglerna på nytt.

– Det här är inte för att stänga ute turister, utan för att tillfälligt pausa ankomsterna, säger talespersonen Thanakorn Wangboonkongchana, enligt TT.

För utländska turister införs nu ett karantänskrav på mellan sju och tio dagar i stora delar av landet. Det är bara turistön Phuket som undantas då det rör sig om ”ett avgränsat område”. De tillfälliga reglerna kommer att gälla fram till den 4 januari

Adam Györki, presskommunikatör på Tui.
Adam Györki, presskommunikatör på Tui.

”Thailand stänger ner”

– Det första vi gjorde i dag var att gå ut och informera alla kunder att man behöver skicka in sitt inresedokument i dag före klockan 18 för sedan stänger thailändska myndigheter den möjligheten om man ska till en annan destination än Phuket. Resten av Thailand stänger mer eller mindre ner, säger Adam Györki, presskommunikatör på resebolaget Tui.

De som redan registrerat sin resa under ”testa och res”-reglerna, runt 200 000 personer världen över, kommer dock att slippa karantänskravet även om de kommer att hållas under uppsikt med PCR-tester både vid landning och en vecka efter ankomst. Testerna görs på statliga utsedda anläggningar utan extra kostnad för resenären.

Tomma båtar på Phuket – som undantas från de nya inresereglerna. Betydligt färre svenskar har rest till Thailand i vinter, jämfört med innan pandemin.
Tomma båtar på Phuket – som undantas från de nya inresereglerna. Betydligt färre svenskar har rest till Thailand i vinter, jämfört med innan pandemin.

Betydligt färre svenskar

Enligt utrikesdepartementet har osäkerhetsfaktorer kopplat till coronaviruset gjort att betydligt färre svenskar reser till Thailand i vinter, jämfört med före pandemin.

Hos Tui har man ännu inte sett några tecken på att kunder avbokar resor på grund av de nya inresereglerna.

– Vi kan inte säga att vi sett den effekten än. Men har man en resa till till exempel Krabi-området eller Khao Lak får man välja om man vill avboka eller boka om till Phuket i stället, säger Adam Györki.

 

Publisert:

LÄS VIDARE