Tegnell: Klart jag är besviken

Av:  TT

Tegnell blir kvar på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Tegnell blir kvar på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Sveriges tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell får inte det nya jobbet på Världshälsoorganisationen (WHO).

– Det är klart att jag är besviken, säger han till Expressen.

”Folkhälsomyndigheten har nu informerats av WHO om att en överenskommelse tyvärr inte har kunnat nås för det tänkta uppdraget”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Anders Tegnell kommer i stället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten.

– Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser, säger Tegnell till Expressen.

”Jättesvår fråga”

Tegnell lämnade jobbet som statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten den 14 mars.

Myndigheten hade då utsett honom till att bistå som senior expert i ett samarbete kopplat till WHO. Uppdraget handlade bland annat om att tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin.

Tegnell får frågan av Expressen om han hade valt att sluta som statsepidemiolog om han vetat att jobbet hos WHO inte skulle bli av.

– Det är en jättesvår fråga att svara på. Att vara statsepidemiolog är en väldigt speciell tjänst, men det här var ett bra tillfälle att gå vidare till nya uppdrag, säger han.

Många turer

Turerna kring Anders Tegnells nya toppjobb har sedan det aviserades den 9 mars varit många.

I slutet av mars avslöjade Svenska Dagbladet att hans nya jobb inte fanns. Enligt talespersoner på WHO var ingen post spikad för Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppgav att det var WHO som efterfrågat expertstöd och att myndigheten efter dialog med regeringskansliet beslutat att utse Tegnell till senior rådgivare.

Ett par dagar senare kom nästa vändning. Då sade Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson att allt var ett misstag och att Anders Tegnells jobb var inte färdigförhandlat.

Publisert: