Ukraina: Mariupol har inte fallit

Malin Johanson/TT

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2022-04-17

Ryssland hävdar att man tagit kontrollen över Mariupol. Men det tillbakavisas av Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal – som säger att soldaterna ”kommer att kämpa till slutet”.

– Staden har ännu inte fallit, säger han.

Ryssland har sagt att ukrainska soldater i Mairupol ska skonas om de lägger ner sina vapen. Annars hotar ”eliminering” av motståndet.

Men inget tyder ännu på att de ukrainska soldaterna är på väg att ge upp mot angriparna.

– Våra militära styrkor, våra soldater, finns kvar. De kommer att kämpa till slutet, säger Denys Sjmyhal i en intervju med ABC News och betonar att Mariupol inte har fallit.

Även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kommenterar på söndagen hotet mot Mariupol och säger att utvecklingen där ”kan utgöra en röd linje” i förhandlingarna med Ryssland, rapporterar det amerikanska tv-bolaget CBS som har intervjuat ministern.

Kuleba konstaterar samtidigt i intervjun att hamnstaden ”inte längre existerar”.

– Återstoden av den ukrainska armén och stora grupper av civila har omringats av ryska styrkor. De fortsätter sin kamp, men det verkar som utifrån hur den ryska armén beter sig i Mariupol att den har bestämt sig för att till varje pris jämna staden med marken, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sin tur i en intervju med CNN att Ukraina inte är berett att ge upp territorium i de östra delarna av landet för att få slut på kriget mot Ryssland.

Oklar ”tidsfrist”

Det var i lördags kväll som Rysslands regering gav ukrainska och utländska soldater, som är kvar i den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol, en tidsfrist under söndagen att lägga ner vapnen mot att deras säkerhet garanteras.

I det ryska uttalandet står det att alla som lägger ner vapnen kommer att behandlas i linje med Genèvekonventionen om krigsfångar. Däremot nämndes inte vad som väntar dem som fortsätter att strida.

Det är något oklart när exakt tidsfristen löper ut.

Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, kontrollerar rysk militär Mariupol. De kvarvarande ukrainska soldaterna har förskansat sig vid järn- och stålverket Azovstal. Runt 2 500 personer kan befinna sig vid verket, enligt Konasjenkov.

Men det är fler än landets president, premiärminister och utrikesminister som hälsar att Ukraina inte avser att kapitulera inför angriparna.

– Jag pratade med dem i går, och jag vet att de kommer att slåss till slutet, säger Oleksij Gontjarenko, parlamentsledamot för Odessa, till BBC.

Petro Andriusjtjenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, säger under söndagen att ukrainska styrkor kommer att fortsätta att försvara staden, rapporterar CNN.

– Även i dag fortsätter våra försvarare att hålla emot, säger han.

Mariupol en ”sköld”

Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar beskriver Mariupol som en ”sköld som försvarar Ukraina”, eftersom de ryska soldaterna som omringar staden inte kan fortsätta till andra delar av landet.

Hårda strider har utkämpats i Mariupol sedan början av Rysslands invasion den 24 februari. Stora delar av staden har förstörts i ryska bomb- och artilleriattacker och tusentals civila befaras ha dödats.

Nya ryska attacker mot Ukrainas näst största stad Charkiv rapporterades på söndagen och minst fem människor har dödats, enligt den regionala ukrainska hälsovårdsmyndigheten.

Pausar evakuering

Den ukrainska ledningen meddelar samtidigt att man pausar evakueringen av civila från de östra delarna det närmaste dygnet då man inte kommit överens med ryska styrkor om förutsättningarna för evakueringen.

”På grund av det kan vi tyvärr inte öppna några humanitära korridorer i dag”, säger Iryna Veresjtjuk, Ukrainas vice premiärminister, i ett uttalande, rapporterar AFP.

Det brittiska försvarsdepartementet skriver i sin senaste lägesrapport att Ryssland flyttar krigsmateriel från Belarus mot de östra delarna av Ukraina.

”Även om Rysslands operativa fokus har förflyttats mot östra Ukraina är Rysslands slutgiltiga mål detsamma”, uppger departementet.