Jagade in senatorn på skoltoalett i filmad protest

Amerikanska senatorn Kyrsten Sinema filmades när hon flydde in på en skoltoalett.

Utanför stod aktivister och skrek om att hon måste rösta för Joe Bidens reformpaket.

– Det är en del av processen, säger presidenten.

Splittringen inom Demokraterna kring Joe Bidens enorma sociala reformpaketet har skapat stor ilska i partiet.

Prislappen på 3,5 biljoner dollar ska bland annat gå till en amerikansk variant av barnbidrag, föräldrapenning och omfattande klimatsatsningar.

Men för att paketet ska gå genom senaten krävs att alla demokrater röstar för eftersom majoriteten är så pass tunn.

Styrkeförhållandet mellan Demokraterna och Republikanerna är 50–50. Men Demokraterna har utslagsröst genom vicepresident Kamala Harris.

Två demokratiska senatorer, Joe Manchin från West Virginia och Kyrsten Sinema från Arizona, menar att paketet är alldeles för dyrt och ökar på det redan enorma budgetunderskottet.

Här jagas senatorn in på toaletten – med mobilkameran efter sig.
Här jagas senatorn in på toaletten – med mobilkameran efter sig.

Flydde in på toalett

Under helgen utsattes Sinema för aktivister när hon undervisade på Arizona State University (ASU).

I ett videoklipp som gruppen Living United for Change in Arizona (LUCHA) la ut på Twitter ses senatorn fly undan aktivisterna genom att låsa in sig på en toalett på skolan.

– Vi röstade in dig. Vi kan rösta ut dig, ropade de åt henne genom den stängda toalettdörren.

I flera minuter filmade aktivisterna samtidigt som de skrek slagord om att hon borde medverka till att paketet röstas igenom.

Amerikanska senatorn Kyrsten Sinema
Amerikanska senatorn Kyrsten Sinema

Under måndagen slog Kyrsten Sinema tillbaka.

”Gårdagens protest var inte legitim. Det är oacceptabelt att aktivistorganisationer instruerar sina medlemmar att utsätta sig för att delta i olagliga aktiviteter som att ta sig in i stängda universitetslokaler, störa skolmiljön och filma studenter på en toalett”, skrev senatorn.

”Under de 19 år som jag har undervisat på ASU har jag varit engagerad i att skapa en säker och intellektuellt utvecklade miljö för mina studenter. I går kränktes den miljön”.

Gruppen LUCHA säger till ABC News att man genomförde protesten eftersom Sinema ”visat noll intresse för att förklara sin ståndpunkt för sina väljare”.

Skrek från kajaker

President Biden fick en fråga under måndagen om att aktivister på Demokraternas vänsterkant gett sig på senatorerna Manchin och Sinema.

– Joe Manchin hade folk på kajaker som kom fram till hans båt och skrek. Senator Sinema jagades in på en toalett. Tycker du att en sådan taktik är att gå över gränsen? frågade en reporter.

– Jag tycker inte att det är lämpligt, men det händer alla. De enda människor som inte utsätts för sådant är folk som har Secret Service runt sig. Så det är en del av processen, svarade Joe Biden enligt ABC News.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
Publisert:

LÄS VIDARE