Nyheter

Segertippad tråkmåns håller hårt i statskassan

Av: 

TT

SPD-ledaren Olaf Scholz. Arkivbild.
SPD-ledaren Olaf Scholz. Arkivbild.

NYHETER

Noggrann, trygg och ambitiös. Och lite tråkig. Så beskrivs socialdemokraten Olaf Scholz, mannen som många tror kommer ta över efter förbundskansler Angela Merkel.

Segertippade Olaf Scholz är finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering och har ett nära samarbete med den avgående förbundskanslern. Så nära att han gärna framställer sig själv som den kandidat som ska föra Merkels politiska arv vidare, trots att han representerar ett annat parti.

Hans torra och oförtröttliga utläggningar har gett honom öknamnet ”der Scholzomat” och han har inte utmärkt sig som den mest karismatiske kanslerkandidaten i valet.

Olaf Scholz föddes i Osnabrück 1958 och gick med i SPD som tonåring. 1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg.

I mars 2018 tillträdde Scholz som finansminister. På den posten har han hållit hårt i statskassan och varit en varm anhängare av den tyska skuldbromsen som ska säkerställa en budget i balans.

Som kanslerkandidat har han ställt sig bakom krav på exempelvis höjd lägstalön och återinförd förmögenhetsskatt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: