Putin: Västs blixtkrig har misslyckats

TT-AFP

Publicerad 2022-03-16

Ryssland president Vladimir Putin tidigare i mars.

Rysslands ”insats” i Ukraina är en stor framgång och går helt enligt planerna. Det säger åtminstone Vladimir Putin i ett tv-sänt tal.

Senare gick presidenten hårt åt de ”femtekolonnare och förrädare” som till skillnad från sanna ryssar lämnat landet.

Vladimir Putin försvarade på onsdagseftermiddagen i rysk tv att landet gått in i Ukraina. Han hade inte något annat val än att låta militären gå in i grannlandet, sade han.

– Vi kan inte och kommer inte att låta Ukraina bli en språngbräda för aggressioner mot Ryssland, hävdade han.

De vidsträckta sanktioner väst har riktat mot Ryssland liknar han vid nazisternas behandling av judar.

– Väst har tappat masken och all mänsklighet och agerar stridslystet.

”Inte lätt just nu”

Som hjälp under det, i Putins ord, ”ekonomiska blixtkrig Ryssland och dess befolkning utsätts för”, lovade han även högre löner och högre pensioner.

– Det är inte lätt för oss just nu, erkänner han i samma andetag som han hävdar att ”blixtkriget” har misslyckats.

Senare förklarade han i en video släppt på sociala medier att Ryssland inte har något att frukta från utlandet, så länge landet står enat.

– De (västländerna) litar naturligtvis på femtekolonnare, förrädare mot nationen och dem som tjänar sina pengar här men inte bor här.

– Men det ryska folket kommer alltid att kunna skilja på sanna patrioter och förrädare, som de spottar ut som en fluga som av misstag flög in i deras munnar.

Sanktionerna ”en läxa”

Den illa dolda markeringen mot de rika oligarker som i många fall står eller har stått bakom Putin fortsatte i oväntat hårda ord, där den själv mycket förmögne Putin ställde sig på folket sida.

Putin säger att han inte dömer ”de som har villor i Miami eller på franska Rivieran”, inte heller de ”som inte kan leva utan gåslever och musslor eller så kallade köns-baserade rättigheter” – så länge de är lojala med Moskva.

– Problemet ligger inte där, utan att så många mentalt lever långt ifrån oss, hos vårt folk, hos Ryssland, sade presidenten och fortsatte:

– Det är, i deras ögon, att tillhöra ett högre kast, en högre ras.

Därför är sanktionerna inte bara av ondo i Putins ögon.

– De är en läxa för de ryska företagen att det inte finns någon mer pålitligt än investeringar i hemlandet, sade han enligt ryska nyhetsbyrån Interfax i ett möte om hur staten ska hjälpa de region som drabbats hårdast av sanktionerna.