Polisen försöker identifiera brottsoffer med hjälp av ansiktsrekonstruktion

Publicerad 2022-03-16

Den okände mannen hittades död i en skog 2020.

Polisen misstänker att han utsatts för ett brott men man vet ännu inte vem han är.

Nu försöker polisen ta reda på mannens identitet genom en rekonstruktion av hans ansikte.

Den var den 25 januari 2020 som kroppen efter en okänd man hittades i ett skogsområde i Hällede i Laholms kommun. Kroppen hade skador som gjorde att polisen misstänkte att han utsatts för ett våldsbrott.

Men mannen hade inga id-handlingar på sig och över två år efter att han hittades vet ännu ingen vem han är.

– Trots att vi nu sökt i fler än 50 länders dna-register har vi inte fått fram någon identitet, säger Lars-Gunnar Perlinger vid dödsfallsgruppen i polisområde Halland i ett pressmeddelande.

Jakt på gärningsman

Omfattande undersökningar gjorda med bland annat kol-14 och kol-13-metoderna och dna har gett polisen några ledtrådar om mannen:

Han föddes utanför Skandinavien i mitten av 1980-talet. Den odontologiska undersökningen visar också att hans tandarbeten kan ha gjorts i Östeuropa.

Mannen var mellan 30 och 40 år när han dog, och cirka 1,75 till 1,80 meter lång.

Han har avlidit någon gång efter 2015 men spår på platsen visar att han har lagts där på sommaren eller hösten 2019. Detta kan betyda att brottet skett på en annan plats än där kroppen hittades.

Någonstans finns troligtvis anhöriga som undrar vad som hänt med mannen.

Polisen vill även gärna hitta den som tog hans liv.

Nyligen anlitades därför arkeologen och konstnären Oscar Nilsson som nu rekonstruerat ett ansikte med utgångspunkt av skallens form och övrig information från utredningen.

Polisens rekonstruktion av hur mannen tros ha sett ut.

”Identiteten avgörande”

Det är första gången polisen i Halland anlitar en ansiktsrekonstruktör.

– Bilderna av ansiktet har skickats ut på en ny sökning till ett stort antal länder utan resultat. Genom att vi nu går ut brett med bilderna och de uppgifter vi fått fram hoppas vi att någon i Sverige ska känna igen honom, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Polisen hoppas nu att de som känner igen mannen, eller som gjort andra iakttagelser, ska tipsa polisen.

–  Vi vill först och främst få veta vem mannen var, hans identitet är avgörande för att föra utredningen framåt, men vi är också måna om att få in andra uppgifter och iakttagelser i Laholm och området kring Hällede sommaren och hösten 2019.

 

Fotnot: Den som känner igen mannen på bilden – eller har andra uppgifter som kan föra polisens utredning framåt – uppmanas kontakta polisen på telefon 114 14. Tips kan även lämnas via Polismyndighetens webbplats polisen.se.

Följ ämnen i artikeln