Transbarnet ”Saga” får rätt till skadestånd: ”Nu kan vi andas igen”
Diskriminering när läraren vägrade säga hen – DO kräver skolan på 150 000
Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2022-02-10
I åtta månader trakasserades och diskriminerades ickebinära eleven ”Saga” av sin egen lärare – som vägrade använda ordet hen. Det slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast i ett beslut idag.
Aftonbladet har tidigare berättat om Sagas fall och familjens kamp för upprättelse.
– Det här är en otrolig bekräftelse. Inget annat barn ska någonsin behöva gå igenom det som Saga tvingats göra, säger mamman.
När läraren började arbeta på skolan i Mellansverige hävdade hon att begreppet “hen” stred mot hennes kristna religion.
Därför vägrade läraren att använda rätt pronomen om ickebinära Saga – trots att både föräldrarna, klasskompisarna och även Saga själv försökte förklara hur hen innebar en stor trygghet, en identitet för ett barn som under uppväxten hade mått dåligt och känt självhat inför sin kropp.
– Min kompis sa till henne: Saga är faktiskt hen! Men läraren bara gick iväg, typ surt, berättade Saga själv för Aftonbladet.
DO: utsattes för allvarliga trakasserier
Familjen försökte få läraren att ändra sig, tog kontakt med rektor, skolan och huvudmannen, utan att något hände. “Trots att rektorn lovade att tala med läraren kom eleven att bli kallad för fel pronomen under mer än en termin” konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO i ett pressmeddelande om beslutet.
DO menar att det innebar att Saga, som egentligen heter något annat, under en lång tid utsattes för allvarliga trakasserier och diskriminering av sin skola och sin lärare:
– Vi har hållit på och kämpat, medan alla tyckt att vi varit fåniga, att vi ägnat oss åt “curling”. Vi har fått hot och hat. Det här är en otrolig bekräftelse på att våra upplevelser och Sagas upplevelser varit berättigade, säger Sagas föräldrar idag.
– Allt känns helt overkligt just nu, vi vågar inte tro att det är sant. Nu har vi ju uttryckligen DO på vår sida och de kommer föra Sagas och alla andra barns röst i det här.
Skolan krävs på 150 000
Skolledningen har till DO också medgett att Saga utsattes för diskriminering och att situationen pågick alldeles för länge. Först efter åtta månader stängdes läraren av och lämnade sin tjänst. I sms till Aftonbladet har läraren hävdat att hon bemött familjen respektfullt, men att hon “står upp för ett ideologifritt språk i skolan”.
I ett pressmeddelande från DO om beslutet konstaterar myndighetens handläggare “att en lärare, mot en elevs uttryckliga vilja, medvetet låter bli att använda det pronomen som eleven identifierar sig med är en allvarlig form av trakasserier och något som en rektor omgående måste se till upphör. I skolan ska alla elever känna sig trygga och respekterade och inte behöva utsättas för diskriminering”.
DO kräver nu skolan på 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till Saga. Skulle skolan vägra betala kommer DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
Clas Lundstedt, pressansvarig på DO menar att beslutet kan påverka i liknande fall i framtiden:
– Man måste alltid titta på den enskilda situationen för att säga att diskriminering är ett faktum. Samtidigt menar vi att man absolut ska kunna titta på våra beslut och ställningstaganden och använda dem som vägledning, säger han.
Sagas reaktion: ”bra!”
Familjen hoppas nu att beslutet från DO ska få betydelse för andra transbarn som utsätts för diskriminering.
– Det här kommer förändra livet för så många barn positivt hoppas jag. Det är det bästa med det här beslutet, för det finns så många barn som har det precis som Saga, men som kanske inte vågar sätta sig upp mot sin lärare eller skola, eller vars föräldrar inte samma har förutsättningar att driva det här, säger hens mamma.
Föräldrarna berättar att de förklarat DO-beslutet för Saga - att nu får alla barn vara en han, hon eller hen om man vill, och ingen lärare får vägra en det.
– Saga har hela tiden tänkt på andra barn i det här. Hen bara log och log, och sa: bra!
Aftonbladet söker skolans ledning.