S-kongressen

Kräver att partistyrelsen (S) backar om kärnkraften

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Energistriden inom Socialdemokraterna intensifieras.

Inför kongressen har kärnkraftsförespråkare ringt runt till partivänner för att få partistyrelsen att backa.

– Jag är väldigt bekymrad. Jag har hittills inte fått svar på hur elförsörjningen i landet ska lösas långsiktigt på annat sätt, säger Stefan Pålsson, kommunalråd i Halmstad.

Socialdemokraterna är splittrade om kärnkraftens framtid. Den officiella hållningen är att kärnkraften ska avvecklas på sikt. Men ute i landet har S-politiker med tunga förtroendeposter en helt annan uppfattning.

Hallandsdistriktet kräver att partistyrelsen backar och stryker formuleringen att kärnkraft ska fasas ut i avsnittet om energipolitiken. Distriktet vill i stället lägga till att en fossilfri planerbar el fortsatt behövs.

– Vi reagerar på att man ska fasa ut kärnkraften. Vi har rekordstora investeringar i svensk industri och det kommer att kräva mycket av vårt energisystem, säger Stefan Pålsson, delegationsledare för Hallands kongressdelegation.

Inför kongressen har han haft dialog med partistyrelsen och ringt runt till andra distrikt. Han bedömer att stödet för hans linje är stort.

– Jag tror att väldigt många ser problemen med hur det ser ut redan nu och hur det kan bli i framtiden. Då vill man inte äventyra energisystemet och låsa in sig i sådana här skrivningar.

Stefan Pålsson, kommunalråd i Halmstad och delegationsledare för Hallands kongressdelegation.

Väldigt bekymrad

Energifrågorna avhandlas på fredagen under S-kongressen. Om fler än hälften av kongressens ombud går på Pålssons linje tvingas partistyrelsen backa. Men det finns också möjligheter att nå kompromisslösningar före omröstningen.

Vilka stödjer dig?

– Södra Sverige är väldigt intresserade av den här skrivningen, men även i övriga landet. I norr kommer signaler att man inom sju år behöver all el som produceras där, och att man inte längre kommer kunna exportera söderut.

Hur illa skulle det vara om kongressen inte antog din skrivelse?

– Jag är väldigt bekymrad. Jag har hittills inte fått svar på hur elförsörjningen i landet ska lösas långsiktigt på annat sätt. Det förutsätter att man levererar ett trovärdigt svar på den frågan.

En källa i Socialdemokraternas partistyrelse anser att de som driver kärnkraftsfrågan främst gör det för att värna arbetstillfällen i sina hemdistrikt. I Halland ligger kärnkraftverket Ringhals, men Pålsson förnekar bestämt att jobben skulle vara hans motiv.

– Inte alls. Det här handlar om Sveriges elförsörjning framåt.

Socialdemokraternas partikongress äger rum vart fjärde år. Under fem dagar ska partiet slå fast vilken politik man ska driva de kommande åren. Flera som Aftonbladet pratat med inför kongressen listar ekonomin som en av de stora skiljelinjerna.

Kärnkraftverket Ringhals i Varberg.

Kritik mot Dambergs hårdare tag

Flera av de stora partidistrikten, med Stockholm i spetsen, kräver mer vänsterpolitik med höjda skatter och miljardlån som bland annat ska läggas på klimatet. Stockholm vill också se ändringar i migrationspolitiken där permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening återinförs.

Distriktet är också skeptiskt till inrikesminister Mikael Dambergs linje med hårdare tag. Han har tidigare sagt till Aftonbladet att det ska bli lättare att vräka kriminella från hyresbostäder.

– Det finns mycket frågetecken kring detta. Ska det bara gälla människor i utsatta områden? Ska det gälla deras familjer? Det behöver utredas mer så man inte hoppar på något som förvärrar problem, bara för att man utåt vill signalera hårdare tag, säger Enna Gerin, kongressombud för Stockholms partidistrikt.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Kärnkraftskupp i S: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen

Socialdemokraterna

Energipolitik

Kärnkraft

Politik