Grannarna efter mordet på Einár: ”Tunga steg”

Artisten Einár, 19, sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm i natt.

En granne på väg att lämna sina barn i skolan säger att det lät ”pang pang pang” i går, och att han hoppades att barnen inte skulle vakna.

En annan granne, Josefin Malm, passerade mordplatsen under morgonen:

– Det här är ingenting som vi är vana vid här, men man är inte förvånad. Det kommer närmare oss alla nu, säger hon.

På fredagsmorgonen, ett halvt dygn efter skjutningen av Einár, träffar Aftonbladet flera boende i Hammarby sjöstad i Stockholm, där mordet inträffade. En man, som vill vara anonym, är på väg med barnen till skolan och berättar vad han hörde på torsdagskvällen.

— Det var bara pang-pang-pang och jag förstod direkt vad det innebar. Ungarna sov och jag hoppades bara att de inte skulle vakna, säger mannen.

— Två-tre minuter senare var polisen där och en polisman skrek ”vi har en skjuten”.

Han har under natten tänkt på hur han ska prata med barnen om det som har hänt.

— Jag funderade hur man skulle berätta, jag landade i att det var bättre att jag gjorde det än att de fick höra i skolan. Min son blev rädd, han brukar kicka boll på den innergården.

– När vi skildes åt i skolan började han gråta. Men han frågade förstås direkt när vi kom ut ur porten varför det var så mycket folk och poliser, säger mannen.

Han säger att det aldrig tidigare varit oroligt i området, så sent som i går läste han i Sjöstadbladet att det var Söders lugnaste område.

– Man känner sig skakig i dag, säger han.

Grannar beskriver nattens polisinsats som ”ett disco av alla sirener”.
Grannar beskriver nattens polisinsats som ”ett disco av alla sirener”.

Disco av sirener

En granne, som bor samma område som den mördade rapparen och som vill vara anonym, säger att hen inte hörde skotten i natt, utan vaknade senare av att lägenheten var ”som ett disco av alla sirener” från polispådraget efter skjutningen.

”Är inte förvånad”

Josefin Malm bor i den del av Hammarby sjöstad där artisten Einár blev skjuten. Hon fick höra vad som hänt i morse när hon vaknade.

– Det är så sorgligt, jag känner mig ledsen, säger hon.

Hon säger att det är med tunga steg hon går igenom området vid brottsplatsen, och att det är en chock att det händer så nära där hon bor:

– Det är det ökade våldet i samhället som man är orolig för och när det är så nära inpå där man bor blir det så påtagligt.

Dödskjutningar hör inte till vanligheterna i stadsdelen, men Josefin Malm är ändå inte helt förvånad över våldsdådet.

– Det är ingenting som vi är vana vid här men man är inte förvånad. Det kommer närmare oss alla nu, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE