Uvalde begraver elva barn – på en vecka

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2022-05-31

Människor samlade vid en minnesplats utanför skolan i Uvalde där 19 barn och två lärare dödades i en skolskjutning den 2 maj.
Människor samlade vid en minnesplats utanför skolan i Uvalde där 19 barn och två lärare dödades i en skolskjutning den 2 maj.

I Uvalde väntar de första begravningarna av offren för massakern på en grundskola i den lilla amerikanska staden. Elva barn och en av de mördade lärarna begravs den kommande veckan.

En vecka efter det att 19 barn och två lärare dödades av 18-årige Salvador Ramos på grundskolan Robb Elementary i Uvalde i delstaten Texas förbereder sig offrens familjer för att begrava sina anhöriga.

Den kommande veckan kommer begravningar för elva barn och en av de två lärarna att hållas. På en begravningsbyrå, mitt emot skolan där massakern skedde, samlades i måndags vänner och familj vid Amerie Jo Garzas stängda kista.

Några besökare var, på uppmaning av flickans far, klädda i den tioåriga flickans favoritfärg lila. Många bar också blommor i samma färg.

Esther Rubio, som tillsammans med sin man rest till Uvalde från San Antonio, beskrev stämningen vid kistan som ”mycket mörk.”

– Det går inte att beskriva den på något annat sätt, säger hon.

Ilska mot polisen

Amerie Jo Garza hade nyss fyllt år och fick då en mobiltelefon. Flickan uppges ha försökt att ringa polisen från sitt klassrum under skjutningen.

Ytterligare en minnesstund för ett av offren, tioårige Maite Rodriguez, inleddes några timmar senare. Och under den kommande veckan kommer även begravningen för Irma Garcia, en av de dödade lärarna, att hållas i staden.

Samtidigt som de första offren begravs växer ilskan mot Uvaldes polischef Pete Arredondo.

Enligt Steven McCraw, chef för delstatsmyndigheten för allmän säkerhet, fattade Arrenondo ”fel beslut” då polisen väntade en timme innan en skolsal där gärningsmannen barrikaderat sig stormades – trots att en elev i ett angränsande rum larmat om vad som pågick.

Arredondo valdes in i Uvaldes kommunfullmäktige tre veckor före skottlossningen och en utredning om polisens agerande kommer att genomföras av justitiedepartementet.

Motivet okänt

Skolmassakern i Uvalde har än en gång riktat ljuset mot USA:s vapenlagar. President Joe Biden, som besökte staden i helgen, säger sig vara motiverad att fortsatt agera i frågan.

– Jag kommer att fortsätta att trycka på i den här frågan och tror att situationen har blivit så allvarlig att folk nu ser mer rationellt på den, säger Biden.

Motivet bakom dådet är fortfarande under utredning. Enligt myndigheterna ska Ramos inte ha haft någon känd brottshistorik men ska timmar före dådet ha skickat hotfulla meddelanden i sociala medier.