Det här är Stockholm +50

Forskningen är enig: Människor dör och planeten förstörs till följd av klimatkrisen.

Den här veckan samlas klimatministrar från hela världen i Stockholm för att sätta stopp för utvecklingen.

Här är det viktigaste du behöver veta om ”Stockholm +50”.

”Det är dags för modiga beslut. Det är dags för omedelbart agerande.”

Så står det på hemsidan för evenemanget ”Stockholm +50”, klimatmötet som intar Stockholm den här veckan, där internationella toppolitiker som John Kerry och Antonio Guterres kommer att delta.

Här är fem viktiga punkter om mötet.

  1. Den 2 och 3 juni kommer representanter från 110 länder kommer delta i FN-mötet, däribland miljöministrar, statschefer, företrädare för näringslivet och civilsamhället. Sverige är värd tillsammans med Kenya.
  2. Mötet kommer i huvudsak att bestå av tre ledarskapsdialoger, då miljöministrar ska diskutera ett antal budskap som arbetsgrupper har tagit fram. Ett av dem är ”behovet av att tänka om nuvarande ekonomisk paradigm”. Utöver det inträffar hundratals events och webbseminarier.
  3. Årets tema är ”En hälsosam planet med välstånd för alla – vårt ansvar, vår möjlighet”. Konferensen kommer att fokusera på den ”trippelplanetära krisen”, vilket består av tre sammanlänkande frågor som hotar människors hälsa och miljön: Klimatförändringar, förlust av natur och biologisk mångfald samt föroreningar och avfall.
  4. Namnet ”Stockholm +50” kommer från att det har gått 50 år sedan FN:s första miljökonferens hölls i Stockholm, som Olof Palme var initiativtagare till. Den konferensen ledde till att FN:s miljöprogram (UNEP) startades och att en dialog mellan industrialiserade och utvecklingsländer startade.
  5. Regeringen har redan innan konferensen startat fått kritik för att det inte väntas leda till någon skarp resolution. Bland annat säger samhällsdebattören Anders Wijkman till SVT att konferensen inte har tillräckligt tydliga mål om vad man vill uppnå.
Publisert: