Zelenskyj besökte östra Ukraina

Av:  TT

För första gången sedan den ryska invasionen har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökt östra Ukraina.

– Vi kommer att försvara vårt land till siste man, sade han i Charkiv.

Östra Ukraina har den senaste veckan stått under hård rysk beskjutning, och Volodymyr Zelenskyj har i sina dagliga videoinspelade tal varnat för att situationen är svår, i synnerhet i Donbass.

På söndagseftermiddagen kom plötsligt beskedet att han själv besökt Charkiv, landets näst största stad, norr om Donbass, och även den hårt ansatt av kriget.

– I det här kriget försöker ockupanterna pressa fram minsta resultat. Men de borde för länge sedan ha förstått att vi kommer att försvara vårt land till siste man, säger Zelenskyj i en video släppt på meddelandetjänsten Telegram.

På videon förevisas presidenten förstörda hus och ses gå omkring på gatorna, iförd skyddsväst.

”2 229 byggnader har förstörts i Charkiv och hela regionen. Vi kommer att bygga upp och återställa dessa igen och få tillbaka livet, i Charkiv och alla andra städer och byar dit ondskan kom”, heter det i meddelandet där videon presenteras.

Under kvällen kom ett nytt inlägg om Zelenskyjs resa, där presidenten meddelade att han sparkat chefen för Charkivs säkerhetsstyrkor.

– Han arbetade inte för att säkra stadens försvar från dag ett av kriget, utan tänkte bara på sig själv, säger Zelenskyj i ett videoklipp.

Så sent som i torsdags kom rapporter om att invånarna i Charkiv hukade under hård rysk beskjutning. Minst nio människor dödades då i ett angrepp enligt lokala myndigheter och tjock rök sågs i bostadsområden i norra delen av staden.

Ett stort antal invånare har sedan krigets inledning sökt skydd i stadens tunnelbana och bor sedan februari där.

Publisert: