Nigeria: Student brutalt dödad efter "hädelse"

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-05-15

Nigerias president Muhammadu Buhari fördömer det brutala mordet på studenten Deborah Samuel. Arkivbild.

Deborah Samuel var student vid Shehu Shagari College of Education i den nordvästliga staden Sokoto i Nigeria.

I torsdags stenades hon till döds efter att hon lagt ut ett inlägg på sociala medier som uppfattats som en hädelse mot islam.

Efter det att Deborah Samuel, som var kristen, dödats av stenarna brändes hennes kropp upp av förövarna.

”Studenter förde med våld bort henne från ett rum där skolans ledning hade satt henne i säkerhet, sedan dödade de henne och eldade i byggnaden”, säger polisens talesperson Sanusi Abubakar i ett uttalande som CNN har tagit del av.

Protesterande mobb

På lördagen demonstrerade hundratals unga människor i Sokoto i protest mot att två studenter gripits, misstänkta för att ligga bakom det brutala mordet.

– Det var mer ett upplopp av en mobb av unga män och kvinnor som krävde att de två personer som gripits för mordet på den kristna studenten skulle släppas, säger Sokotobon Ibrahim Arkilla till nyhetsbyrån AFP.

Polisen sökte under lördagen efter fler misstänkta förövare sedan det börjat dyka upp bilder på mordet på sociala medier.

Under eftermiddagen utfärdade regionens guvernör Aminu Waziri Tambuwal ett 24 timmar långt utegångsförbud i staden.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land och ungefär hälften av invånarna är muslimer och hälften är kristna. Islam dominerar i norr medan kristendom är mer utbrett i söder. Religiösa spänningar och dödliga sammandrabbningar är inte ovanliga, särskilt i norr.

Fördöms av presidenten

Både kristna och muslimska ledare har fördömt mordet och krävt att förövarna ställs inför rätta.

Även Nigerias president Muhammadu Buhari har ”kraftigt fördömt” mordet på Deborah Samuel.

”Ingen person har rätt att ta lagen i sina egna händer i det här landet. Våld har och kommer aldrig att lösa några problem”, sade Buhari i ett uttalande i fredags.