Löfven om Nato: Rätt beslut i dagens läge

Av:  Kristina Erkenborn/TT

Rysslands krig mot Ukraina har pågått i nästan tre månader, och på söndagen hölls en ny demonstration i Stockholm med flera partiföreträdare som talare.

Demonstrationen, arrangerad av Nordic Ukraine forum i samarbete med Ukrainas ambassad i Sverige, samlades ett par hundra deltagare. Bland talarna fanns Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson som krävde fler sanktioner mot Ryssland.

– Ukrainsk seger är det enda acceptabla slutmålet i det här kriget. Sverige får inte darra på manschetten utan behöver omedelbart skicka mer vapen till Ukraina, sade hon.

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, passade på att ge de övriga riksdagspartierna en känga för senfärdigheten med att stoppa importen av rysk kol, gas och olja till Sverige.

– Bränslepengarna går rak ned i Putins krigskassa, sade han.

Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven (S) citerade Anna Lindh och manade till fortsatt engagemang för Ukrainas befolkning.

– Uppgivenheten är vår främsta fiende. Fortfarande begås enorma övergrepp av Ryssland och det ukrainska folket lider, sade Löfven.

”Rätt beslut”

Till TT säger Löfven efter demonstrationen att Sveriges beslut att ansöka om Natomedlemskap är ”rätt beslut i dagens läge”, men att han har svårt att bedöma hur det påverkar Sveriges möjligheter att spela en aktiv roll i fredsprocessen.

– President Zelenskyj har nyligen sagt att det krävs en förhandlingslösning. Hur den ska se ut och när den kan komma i gång kan jag inte svara på.

– Vad Sverige kan spela för roll beror helt på vad Ukraina önskar. Jag tycker att ledningen i Sverige gör helt rätt som lyssnar på deras behov och agerar utifrån det, säger Stefan Löfven.

Mer vapen

För demonstranten Marina Bakuma, som för två månader sedan flydde från Tjerkasy-regionen i centrala Ukraina, betyder Sveriges stöd – inte minst militärt – mycket.

– Det här är vad jag kan göra från mitt håll, visa solidaritet med mitt folk som är kvar i Ukraina och påverka den svenska regeringen att fortsätta att rusta den ukrainska armén, säger hon.

Publisert:

Ämnen i artikeln