Militärexpert om ryska baser: "Beror helt på"

Av:  Andreas Sjölin/TT

Ryssland säger att de ska bygga tolv nya militärbaser längs sin västra gräns. Arkivbild.
Ryssland säger att de ska bygga tolv nya militärbaser längs sin västra gräns. Arkivbild.

Uppgifterna om att Ryssland planerar tolv nya baser längs sin västra gräns behöver inte göra oss oroliga. Det säger den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

– Det är bara ett led i den ryska retoriken.

Jörgen Elfving anser att det är först när vi ser vad beskedet resulterar i som det eventuellt går att börja prata om oro.

– Och det ligger långt bort, säger han.

För drygt en månad sen fick den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu i uppdrag att utarbeta en plan för förstärkningen av Rysslands västra delar. Enligt Jörgen Elfving är det troligt att Ryssland redan då förstod att det lutade åt ett Natomedlemskap för Sverige och Finland.

Gränsen mellan Finland och Ryssland är nu inte särskilt militariserad. Ryssland har militär närvaro i S:t Petersburg och Murmansk men däremellan är det närapå tomt.

Vad de tolv baserna gör för säkerhetsläget i Sverige och Finland går inte att säga än, säger Jörgen Elfving.

– Det beror helt på vad det är för typ av baser. Är det för markstridskrafterna, flygstridskrafterna? Eller för de strategiska robottrupperna, vilket jag betvivlar.

Oavsett vilka baser det handlar om är det ingenting man åstadkommer i en handvändning, säger han.

– Jag ser framför mig att det här blir som allting annat från rysk sida: att man aviserar planerna, har en tidsplan och sedan blir det inte så av olika skäl. Sannolikt säger de om några år att ”nu har vi byggt de här baserna”, och så börjar man skrapa på ytan och så är det inte särskilt mycket, säger Jörgen Elfving.

Publisert: