Valet 2022

Althin sågar Busch: ”Otroligt okunnig”

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Högprofilerade advokaten och förre KD-toppen Peter Althin går till hårt angrepp mot Ebba Busch.

Han tycker att partiet borde byta namn till ”Yttersta högern”.

– Med den politik man nu kör med borde KD fråga sig om man har något berättigande som parti, säger Althin till SVT.

Ebba Busch (KD) får kritik av den tidigare partitoppen Peter Althin.
Ebba Busch (KD) får kritik av den tidigare partitoppen Peter Althin.

Som brottsmålsadvokat har Peter Althin, 80, medverkat i några av landets mest högprofilerade rättegångar och företrätt klienter som polismördaren Tony Olsson, Knutbypastorn Helge Fossmo, Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic och den frikände Joy Rahman.

Althin har suttit i riksdagen för KD, suttit i partiets styrelse och var rättspolitisk talesperson för KD. När Ebba Busch valdes till partiledare hoppade Althin av i protest mot Busch och partiets nya högerpolitik.

– Jag gör det här för min egen skull. Jag vill kunna se mig själv i spegeln och inte stötta en politik jag inte tror på, sa han då till Aftonbladet.

I SVT:s "Politikbyrån" riktar han återigen hård kritik mot Ebba Busch, partiledningen och föreslår att partiet bör byta namn till "Yttersta högern".

– Med den politik man nu kör med borde KD fråga sig om man har något berättigande som parti. På högersidan finns det ju tillräckligt många partier som tycker i stort sett likadant, säger Peter Althin i programmet.

För honom var KD alltid ett parti för de svaga i samhället, något som inte stämmer i dag, menar han.

– Det är med en stor sorg som jag konstaterar att Kristdemokraterna har lämnat den värdegrund som jag, och många med mig, stod för.

Peter Althin går hårt åt några av de uttalanden Som Ebba Busch gjort på senare tid rörande påskupploppen och KD:s egen historia.

– Dessutom är partiledaren otroligt okunnig och påstår att Kristdemokraterna bildades 1964 som en motkraft till nazismen vilket ju är helt galet. Sedan undrar hon varför polisen inte sköt skarpt.

Att nya siffror som SVT presenterar visar att stödet ökar för Ebba Busch förstår han inte.

– Det gör det ännu mer pinsamt att det finns några som tycker att det hon sa om att polisen kunde ha skjutit skarpt var bra, säger Peter Althin i "Politikbyrån".

KD:s policychef Johan Ingerö gavs möjlighet att svara på Althins kritik och kallar den oförskämd.

– Vi är orienterade mot människor som drabbas av gängkriminaliteten och får sin frihet beskuren av den nya sortens brottslighet. Jag hävdar att det är en värld som Peter Althin är okunnig om, säger han i ”Politikbyrån”.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Peter Althin har suttit i riksdagen för KD och och även varit en del av partiets styrelse. Nu tar han avstånd från sitt gamla parti under Ebba Buschs ledning.
Aftonbladet live: val2022
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Peter Althin

Ebba Busch

Kristdemokraterna