Spelet bakom Natobeslutet: Fyra S-toppar gick emot

Socialdemokraterna beslutade med stor majoritet om ett ja till Nato.

Men det fanns fyra ledamöter som uttryckte avvikande uppfattning – och nu ska S sjösätta ett nytt projekt för att blidka Natomotståndarna i partiet.

– Delar av partiet känner sig nog ganska vilsna efter beslutet som fattades i går, säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö.

Socialdemokraternas partistyrelse möttes i går under ett fyra timmar långt möte på partihögkvarteret Sveavägen 68.

Mötet hölls under stort säkerhetspådrag och inleddes med dragningar av partiordföranden och statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.

Ett papper delades ut där verkställande utskottets historiska förslag till beslut stod nedtecknat. Förslaget var uppdelat i två punkter:

Att Socialdemokraterna ska verka för att Sverige ska ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Att Socialdemokraterna därmed ska verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.

Diskussionerna under mötet beskrivs av personer som närvarande som ”öppen” och ”respektfull”.

– Det var högt i tak och även de som sa att de ställde sig bakom beskrev att de har varit en lång process och ett svårt beslut. Vi var också överens om att när beslutet väl är fattat då var vi helt överens som att då går vi ut som en enad partistyrelse.

Magdalena Andersson presenterar partiets beslut att man vill gå med i Nato.
Magdalena Andersson presenterar partiets beslut att man vill gå med i Nato.

Beslutet gick aldrig till någon omröstning, men fyra av de 55 ledamöterna deklarerade en avvikande uppfattning, enligt Aftonbladets uppgifter.

En av dem är Andreas Schönström från Skåne. Han vill inte gå in på vad som sades under mötet mer än att det fanns stor respekt för olika åsikter.

– Delar av partiet känner sig nog ganska vilsna efter beslutet som fattades igår. För mig är det viktigt att Socialdemokraterna fortsätter verka för att Sverige ska ha en egen röst. En röst som vilar på ett självförtroende om vad vi faktiskt kan åstadkomma som ett litet land, mellan olika stormakter och supermakter, säger Andreas Schönström.

EU-parlamentarikern Helen Fritzon på väg in till söndagens möte med partiet.
EU-parlamentarikern Helen Fritzon på väg in till söndagens möte med partiet.

En annan ledamot som uttryckte kritik under gårdagen var riksdagsledamoten Mattias Vepsä:

– Vi socialdemokrater vill ha en kärnvapenfri värld och för oss är det en självklarhet. Det borde vara en självklarhet för alla partier att ställa upp det som krav om man är redo att gå med”, sa Mattias Vepsä till TT i går.

Aftonbladet har utan framgång sökt Mattias Vepsä samt EU-parlamentarikern Helen Fritzon som också varit kritisk, för frågor om deras ställningstaganden under mötet.

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer Socialdemokraterna i veckan att presentera ett nytt Nato-förankringsprojekt som beslutades om av partistyrelsen i går. Projektet beskrivs som en fortsättning på den ”säkerhetspolitiska dialogen” som Socialdemokraternas avdelning för folkrörelse anordnat genom digitala möten på Zoom samt genom fysiska möten ute i partidistrikten.

Meningen är att Socialdemokraternas internationella program ska revideras utifrån vad som framkommit i förankringsprojektet. Det ska ledas av försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och Niklas Karlsson, ordförande i försvarsutskottet.

Beslutet välkomnas av Nato-skeptikern Andreas Schönström.

– Jag vill att vi verkar för ömsesidig kärnvapennedrustning och en kärnvapenfri värld. Ann Lindes besked i går, inför partistyrelsen, var att det är fullt möjligt även om vi är medlemmar i Nato. Det är viktigt att vi diskuterar den frågan i partiet.

Publisert:

LÄS VIDARE