Harald Blåtands grav påstås ha hittats i Polen

Av:  TT TT-AP

Harald Blåtand dog under kriget mot sin egen son. Vikingatiden var en erkänt våldsam tid. Bilden är från museet Vikingaliv på Djurgården i Stockholm.
Harald Blåtand dog under kriget mot sin egen son. Vikingatiden var en erkänt våldsam tid. Bilden är från museet Vikingaliv på Djurgården i Stockholm.

Harald Blåtand var kungen som kristnade Danmark för drygt 1 000 år sedan och bidrog till att kristendomen spreds till Sverige och Norge. Hans grav kan nu möjligtvis ha hittats i Polen.

Blåtand, som fick sitt namn av en tand som av allt att döma var blåaktig, sannolikt död, räknas som en av de stora kungarna i Skandinavien.

Det är oklart exakt när han föddes, men han var inblandad i flera krig mot norrmän och tyskar. Hans son Sven Tveskägg gjorde år 980 uppror mot sin far och i kriget sårades Harald Blåtand och flydde, enligt en krönika av Adam av Bremen, till det som i dag är Polen där han sägs ha dött av sina sår år 986.

Polsk grav?

Enligt Adam av Bremen fördes Blåtand därefter tillbaka till Danmark där han ska ha blivit begraven i en kyrka i Roskilde.

Men är han det? Ingen vet med säkerhet och nu hävdar den svenske arkeologen Sven Rosborn och den polske journalisten Marek Kryda att Blåtand i själva verket är begravd i samhället Wiejkowo i nordvästra Polen.

De två är inte eniga om exakt var Blåtands grav ligger. Kryda hävdar att han på satellitbilder hittat vad som kan vara en vikingagrav under en katolsk kyrka från 1800-talet. Rosborn däremot, anser att Blåtand, som var kristen, måste ha fått en kristen begravning någonstans på kyrkogården. Kryda och Rosborn har skrivit varsin bok i ämnet.

Dansk-polska band

Historiker vid det danska nationalmuseet i Köpenhamn säger i en kommentar att de ”känner till påståendet” att Blåtand ligger begravd i Wiejkowo.

De danska vikingarna hade bevisligen starka kopplingar till Polen. Fyra praktgravar i landet från 1000-talet har visat sig innehålla lämningar efter danska vikingakrigare.

Harald Blåtand blev en av de sista vikingakungarna. Vikingatiden anses officiellt ha tagit slut år 1066.

Publisert: