Folkhälsomyndigheten

Nikotinfuskare på nätet ska jagas

Av: 

TT

Det tobaksfria snuset och andra tobaksfria nikotinprodukter kommer att omfattas av strängare regler från 1 augusti. Arkivbild.
Det tobaksfria snuset och andra tobaksfria nikotinprodukter kommer att omfattas av strängare regler från 1 augusti. Arkivbild.

NYHETER

Folkhälsomyndigheten ska se till att försäljare på nätet följer den nya lagen om tobaksfria nikotinprodukter, uppger socialdepartementet.

Lagen innebär bland annat att produkterna inte får säljas om de och försäljningsställena inte har föranmälts. Produkterna måste också ha varningar och uppfylla reklamkraven på måttlighet. De får inte heller säljas till minderåriga.

Nikotin är beroendeframkallande, skadligt för hjärta och kan skada foster.

”En reglering av tobaksfria nikotinprodukter är viktig för folkhälsan. Ungdomar är dessutom särskilt känsliga för nikotinets beroendeframkallande egenskaper och behöver det särskilda skydd som lagen ger. Fortsatt forskning är också viktigt eftersom vi saknar tillräcklig kunskap om nikotinets långsiktiga effekter på hälsan”, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar om den nya lagen.

Myndigheten får 4,4 miljoner kronor för att förbereda sig på de nya arbetsuppgifterna, som gäller för försäljare på distans. När det gäller fysiska försäljningsställen är det kommun och polis som har ansvar för att bland annat åldersgränser följs.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten