Kan bli snörik jul – även i södra Sverige

Jodå, tomten kan ta släden i år – även till södra Sverige.

För det ser ut att bli en vit jul i stora delar av landet.

– I alla fall vitare än många andra vintrar, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

I dagsläget är stora delar av landet snötäckt. Det är egentligen bara allra längst ner på Sveriges sydspets och i delar av Svealand som det fortfarande är barmark.

Mycket talar för att en hel del av snön kommer att ligga kvar hela vägen fram till jul.

– Det har ju varit ganska kallt under slutet på november och det kommer att fortsätta vara kallt fram till lucia. Sen går vi in i en mildare period, men troligtvis kommer det att slå om till kallare väder igen när vi närmar oss julhelgen, säger Mikael Luhr.

– Det gör att det är relativt goda chanser för en vit jul även relativt långt söderut. Från Värmland, Dalarna och norrut kommer det att finnas snö.

Bästa snöläget: Höglänt terräng

Störst osäkerhet gäller i dagsläget Götaland.

– Där har det kommit ganska mycket snö den senaste veckan och det ser ut som att det kommer mer de närmaste dagarna. Men sen väntar en del regn och plusgrader och det är i dagsläget svårt att säga hur mycket av snötäcket som kommer att försvinna. 

– När det gäller Svealand och Götaland kan man säga att sannolikheten för att snötäcket finns kvar till jul är större i lite mer höglänt terräng som småländska höglandet men även mer lokala höjder. Utmed kusterna är sannolikheten mindre.

2010 var senaste supersnö-julen

Senast det var snö i hela landet under julen var 2010. Det var dessutom en ovanligt snörik jul med minst en decimeter snö på SMHI:s samtliga väderstationer.

Vita jular kommer att bli allt ovanligare i södra och mellersta Sverige i takt med att klimatet blir allt varmare. Om utsläppen av växthusgaser fortsätter öka i nuvarande takt kommer Götaland och stora delar av Svealand att ha helt snöfria vintrar i slutet av detta århundrade. Då beräknas antalet snödagar i Åre i Jämtland ha minskat med en tredjedel.

Glad andra advent!

Hur firar du? Skicka gärna en bild! 

Skriv inlägg
 • User photography
  Annelie Ingvarsson
 • User photography

  Klätt granen med alla barn, advents fika och jul musik. Härligt varmt skönt inne och kyligt ute gör det extra mys

  Tobbe
 • Positivt.

  Men då har du ju covid

  Campo
 • Hmm - ett positivt covidtest innebär ju att du har Covid…..

  Linnéa
 • "Firar" andra advent med att jobba 7-19. Bara tre timmar kvar nu. Hittills har det varit en relativt lugn dag här på räddningscentralen på brandstationen.

  Operatören
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN