Bolund: Regeringen faller till föga

Av: 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och statsminister Magdalena Andersson (S) i riksdagen. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och statsminister Magdalena Andersson (S) i riksdagen. Arkivbild.

Liberalerna och Kristdemokraterna släpper hotet om misstroende mot statsrådet Annika Strandhäll (S) – fram till den 27 januari.

MP-språkröret Per Bolund är mycket kritisk mot regeringens tidsplan om slutförvaret.

– Oppositionen kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, och regeringen faller till föga.

I slutet på januari kommer beslut om slutförvar för utbränt kärnbränsle, meddelar regeringen. De politiska reaktionerna efteråt är kraftiga.

– Jag tycker att det här är ett beslut som verkar politiskt frampressat av oppositionen, som beter sig otroligt oseriöst. Det oroar mig väldigt mycket att man tycker att Sveriges viktigaste miljöärende någonsin kan hanteras under hot, i stället för att ta den tid som krävs för att få svar på helt avgörande frågor, säger Miljöpartiets Per Bolund, som fram till alldeles nyligen satt i regeringen.

– Jag är kritisk mot oppositionen som kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, men jag är också kritisk mot regeringen som faller till föga och accepterar deras tidsplan.

Oppositionen i form av Liberalerna och Kristdemokraterna har hotat Strandhäll med en misstroendeomröstning om hon inte skulle ge besked om slutförvaret före lucia.

”Ska inte chansa”

Men regeringen hade inte behövt stressa. Tid finns, enligt Bolund, efter beslutet om utökning av mellanlagret i Oskarshamn, som han var med och fattade i augusti.

– Vi har löst den mest kritiska frågan. Men vi tycker att det behövs en större säkerhet i de stora frågorna.

Om man inte får bra svar på kopparkapslarnas hållbarhet och hur man faktiskt ska kunna kommunicera om slutförvaret 100 000 år in i framtiden, så hade ett beslut kunnat dröja flera år, enligt Bolund.

Han ser det inte som aktuellt att ställa sig bakom ett eventuellt misstroendehot mot Annika Strandhäll. Men han släpper inte pressen på regeringen.

– Vi kommer att vara väldigt tydliga gentemot regeringen att den här frågan är för viktigt för att skyndas fram. Vi ska inte chansa i den här typen av stora och otroligt viktiga miljöfrågor.

L släpper hotet

Liberalerna har nu valt att släppa hotet om misstroende mot klimat- och miljöministern.

– Det är positivt att vi nu fått tydligt besked om när beslutet ska fattas. Det här bevisar att Miljöpartiet medvetet har förhalat beslutet, för alla underlag finns där. Det är anmärkningsvärt hur regeringen har agerat, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Det viktigaste för oss är att beslutet fattas, för annars riskerar ytterligare reaktorer att läggas ned.

Liberalerna hade behövt hjälpt av KD för att lägga ett misstroende. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger i en kommentar att beskedet kom ”fem i tolv”, och att det inte löser energifrågan. Dessutom hotar hon att väcka misstroende mot Strandhäll i januari i stället.

Även Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att hotet om misstroende fortfarande vilar över klimat- och miljöministern, beroende på vad som sägs den 27 januari.

– Skulle man inte fatta ett positivt beslut så är det ett oerhört svek mot Oskarshamns kommun och framtida generationer.

”Fem i tolv”

Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered skriver i en kommentar till TT:

”Det är otroligt att det ska krävas att vi hotar med misstroende och kallar upp till näringsutskottet för att vi ska få dagens besked. Regeringen hade inte agerat om vi inte tryckt på. Socialdemokraternas försening och förhalning av beslutet har gett ökade kostnader samt skapat stor osäkerhet för svensk elförsörjning. Helt i onödan.”

Även M kommer nu att ”kontrollera noggrant” att regeringen håller det de lovat och att ett beslut tas den 27 januari.

”Det är slutdaltat med regeringen nu. Frågan om slutförvaret har varit färdigt för beslut under lång tid. Tas inte beslutet om slutförvaret då kommer vi väcka misstroende.”

Publisert:

Ämnen i artikeln