Nyheter

EU dröjer med nya sanktioner mot öst

Av: 

TT

NYHETER

Ytterligare sanktioner mot Ryssland är på gång från EU – men inte än.

Först ska kryphål täppas till och fler länder manas att ansluta sig.

Ett långt och kritiskt gemensamt uttalande om kriget i Ukraina blev det formella resultatet när EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade Rysslands krig i Ukraina.

– Vi är enade, som européer och med våra transatlantiska partner, fastslår rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efteråt.

Men några nya färdiga sanktioner blir det inte. I alla fall inte än.

– Vi fortsätter arbetet med att stänga kryphål och göra sanktionerna effektiva, för det finns direkta eller indirekta sätt att kringgå dem, säger Michel.

– Och vi är redo att ta ytterligare steg, i sinom tid.

”Känslig fråga”

Statsminister Magdalena Andersson (S) är inne på samma linje.

– Det är klart det är bra att komma med ytterligare sanktioner. Men det är också viktigt att de sanktioner som vi har verkligen implementeras ordentligt. Vi ska inte glömma bort: det är en väldigt viktig del för att det här ska få den effekten som vi vill, säger Andersson efter toppmötets slut.

Mycket av sanktionsdiskussionen handlar just nu om huruvida rysk gas och olja ska stoppas. Det förordas från inte minst de baltiska länderna och Polen, medan exempelvis Ungern och Tyskland är betydligt mer tveksamma – eftersom de har ett stort behov av den ryska energin för uppvärmning och energi.

– Det är en känslig fråga med rysk gas och olja för det är en del länder som är väldigt beroende av det, konstaterar statsministern.

TT: Ser du det framför dig att det blir något sådant?

– Det handlar helt om hur saker utvecklar sig i Ukraina, säger Andersson.

Till Berlin

Statsministern åker på måndag till Berlin för att träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Sannolikt kommer de att prata energi – även om hon anser att Sverige, med mycket låg användning av rysk energi, kanske inte är i en position att komma med pekpinnar till Tyskland.

– Återstår att se vad jag kommer att ta upp. Men det är inte säkert att länder som är väldigt oberoende av den ryska gasen trycker på länder som är väldigt beroende av dem, säger statsministern.

– Men det är klart att vi kommer att prata om energifrågan. Tyskland är själv medvetna om det här beroendet och tittar på vilka möjligheter de har för att i stället importera annan form av gas, säger Andersson.

Möte med Biden

Statsministern var i torsdags en av åtta EU-ledare som fick chansen att göra inlägg under mötet med USA:s president Joe Biden. De flesta av hennes kollegor hade redan haft möjligheten på de toppmöten i Nato och G7-gruppen som föregick EU-toppmötet.

Själv säger hon att hon underströk enighet och att den måste vara uthållig – det kan bli en lång, svår period framöver.

– Vi kommer att gå in i en tid när våra befolkningar kommer att påverkas av kriget och Putin-priser på el, bensin och diesel och mat och därtill har vi stora flyktingströmmar, sade Andersson.

– Därutöver finns risken att de höga priserna på mat kommer att göra det svårare för människor i till exempel Afrika att klara sin försörjning, med risk för hunger och flyktingströmmar, sade statsministern under natten.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnar för samma sak på sin presskonferens efter toppmötets slut.

– Vi måste undvika en global livsmedelskris och vi måste agera nu, säger von der Leyen i Bryssel.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: