Tiotusentals evakueras i Australien

TT

Publicerad 2022-03-01

Översvämningar i Logan, söder om Brisbane.

Kraftiga skyfall fortsatte vid Australiens östkust på tisdagen och tiotusentals har ombetts lämna sina hem. Runt 300 000 har uppmanats att förbereda sig för att fly med anledning av den värsta översvämningen på flera årtionden.

Delstatens Queenslands premiärminister Annastacia Pałaszczuk säger att storstaden Brisbane under de tre senaste dygnen fått regn motsvarande 80 procent av en genomsnittlig årsnederbörd, rapporterar ABC News.

Hittills har nio personer omkommit i ovädren, åtta av dem i Queensland, rapporterar nyhetsbyrån AP, och flera tusen behövts räddas. Ett tiotal personer saknas.

Många invånare, vissa av dem med husdjur, har tillbringat timmar på hustak de senaste dagarna på grund av att vattenflödet stiger snabbt i en flod i staden Lismore i norra New South Wales.

Några mil därifrån blev tiotals bilar strandsatta på en bro i den staden Woodburn sent på måndagskvällen, då brons båda påfarter hamnat under vatten. Uppemot 50 personer räddades från bron tidigt på tisdagen, enligt myndigheterna.

Mängden regn i norra New South Wales och södra Queensland är ”astronomisk”, enligt meteorologen Jonathan Howe vid vädermyndigheten BOM.