Zelenskyj i bråk med Amnesty om rapport

Publicerad 2022-08-05

Amnesty uppger att den ukrainska sidan har satt civila i fara under kriget som pågår i landet.

Något president Volodymyr Zelenskyj avfärdar.

– Det finns ingen situation, inte ens en hypotetisk sådan, som kan berättiga en enda av de ryska attackerna mot Ukraina, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Utredare från människorättsorganisationen Amnesty International har mellan april och juni i år undersökt ryska attacker i de ukrainska regionerna Charkiv, Mykolajiv och Donbass, skriver man i ett pressmeddelande om sin nya rapport.

Organisationen uppger sig ha dokumenterat krigsbrott från Ryssland – men även överträdelser av humanitär rätt från Ukraina.

– Vi har dokumenterat ett mönster som visar att ukrainska styrkor utsätter civila för fara och bryter mot krigets lagar när de verkar i befolkade områden. Att den ukrainska militären befinner sig i en försvarsställning undantar den inte från skyldigheten att respektera krigets lagar, säger generalsekreteraren Agnès Callamard.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

Använt skolor och sjukhus

Amnesty uppger att man har funnit bevis för att ukrainsk militär använt bland annat skolor och sjukhus för militära syften i 19 städer och byar.

"Överträdelserna rättfärdigar på inget sätt Rysslands urskillningslösa attacker, som har dödat och skadat otaliga civila", står det också i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet står det också att de ukrainska styrkornas agerande förvandlar civila objekt till militära mål, och att det bryter mot folkrätten och hotar civilas säkerhet.

Ukrainska styrkor avfyrar vapen mot ryska positioner i närheten av Charkiv.

Anklagade Amnesty

Organisationens rapport, som kom i torsdags kväll, har fått Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att reagera.

Han avfärdade i sitt nattliga tal kritiken och anklagade i stället Amnesty för att med rapporten försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.

– Det finns ingen situation, inte ens en hypotetisk sådan, som kan berättiga en enda av de ryska attackerna mot Ukraina, sa han.

En skadad byggnad i Donetsk undersöks.

”Omoraliskt sållande”

Han sa också att Ryssland förstört hundratals religiösa byggnader, 900 vårdinstitutioner och tusentals skolor, skriver CNN.

– Detta är ett sådant omoraliskt sållande. Alla som ger Ryssland straffrihet, och som skapar ett informationssammanhang där vissa attacker från terrorister påstås vara berättigade eller påstås förståeliga måste förstå att det hjälper terroristerna, sa han också.

En ukrainsk soldat skjuter upp en polsk FlyEye drönare i närheten av Kiev.