Departement stämmer Idaho för abortlag

TT-AP

Publicerad 2022-08-02

Justitieminister Merrick Garland. Arkivbild.

Justitiedepartementet i USA stämmer Idaho för delstatens restriktiva abortlag.

Enligt departementet kriminaliserar abortlagen läkare som ger kvinnor medicinskt nödvändig vård, och står därmed i strid med federal lag.

Det är den första, större stämningen i vilken justitiedepartementet utmanar en så kallad ”triggerlag” i en delstat sedan USA:s högsta domstol i juni förklarade att fallet Roe mot Wade inte garanterar rätten till fri abort.

Syftet med stämningen är att ogiltigförklara Idahos ”kriminella förbud mot att erbjuda aborter för kvinnor av medicinska skäl”, enligt justitieminister Merrick Garland.

Idahos nya restriktiva abortlag, tänkt att träda i kraft den 25 augusti, kommer att göra så gott som samtliga aborter olagliga. Enligt justitieministern står detta i strid med den federala lag som tvingar sjukhus i USA att erbjuda nödvändig vård för kvinnor i akuta fall.

– Detta kan vara aktuellt till exempel när en kvinna går igenom ett missfall som riskerar leda till blodförgiftning eller blödning, eller lider av allvarlig havandeskapsförgiftning, säger Garland enligt NBC News.

Efter Högsta domstolens utslag lovade president Joe Biden att kämpa med alla legala medel för att aborträttigheter upprätthålls i delstaterna.

Beskedet om stämningen mot Idaho kommer samma dag som Kansas håller folkomröstning om abortfrågan.

Högsta domstolen rev i juni upp Roe mot Wade, det domslut som sedan 1973 garanterat aborträtten. HD:s beslut innebar att makten över abortlagarna flyttades till delstaterna.