L satsar på kända kort i valmanifest

Av:  TT

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (mitten) presenterar partiets valmanifest tillsammans med Gulan Avci (till höger), jämställdhetspolitisk talesperson, och Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (mitten) presenterar partiets valmanifest tillsammans med Gulan Avci (till höger), jämställdhetspolitisk talesperson, och Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm.

Liberalerna siktar in sig på skolan, fler poliser, utbyggd kärnkraft och bättre integration i sitt valmanifest.

Bland gamla hjärtefrågor finns också ett nytt förslag – förskoleplikt för barn som behöver lära sig bättre svenska.

L:s partiledare Johan Pehrson presenterar partiets valmanifest på Bredängsskolan i Stockholm. Logiskt, eftersom många av förslagen handlar om partiets hjärtefråga skolan.

I manifestet finns flera redan kända förslag, som minst 1 000 nya speciallärare, bättre villkor för lärare och mer ordning och studiero i klassrummet. Men också ett nytt förslag om förskoleplikt för barn som inte kan tillräckligt bra svenska.

– Är språkutvecklingen bristfällig så vill vi att man med kraft ska erbjuda deltagande i språkförskolor, säger Johan Pehrson.

Utanförskap

Redan i dag får många 2,5-åringar sin språkutveckling bedömd av BVC. Enligt förslaget ska det besöket vara obligatoriskt för föräldrar vars barn inte är inskrivna i förskolan. Och om barnen ligger efter i språkutvecklingen ska det vara föräldrarnas ansvar att skriva in dem i förskolan.

– Utan svenska är det väldigt svårt att klara sig i Sverige, man riskerar att dras in i utanförskap, säger Pehrson.

Men förskoleplikten är ingen plikt som är tvingande, rent juridiskt. I extremfallet, om en familj motsätter sig att barnen går i förskola för att lära sig svenska, skulle det dock kunna leda till en orosanmälan till socialtjänsten.

Bryta brottslighet

Betydelsen av att kunna svenska går som en röd tråd igenom många av partiets förslag, vare sig det handlar om integration, jobb eller medborgarskap.

Andra förslag i valmanifestet handlar om fler och bättre betalda poliser och om att bryta brottsligheten tidigt. Till exempel vill L att socialtjänsten ska kunna tvinga familjer till fler insatser, att nationella hembesöksprogram från socialtjänsten införs för nyblivna förstagångsföräldrar i utsatta områden och att fler barn som begår grova brott ska kunna omhändertas och flyttas.

Människors plånböcker

En annan huvudpunkt är energin. Sedan tidigare driver partiet att kärnkraften ska byggas ut med nya reaktorer på fler ställen och nyligen presenterades förslag om sänkt elmoms och elskatt.

Enligt Johan Pehrson går det inte att komma runt frågan om energiförsörjning i årets valrörelse.

– Det handlar om människors plånböcker och det handlar om välståndet, så vi slipper nedsläckningar och ger förutsättningar för att Sverige ska vara en välståndsnation med företag som investerar, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN