Här är restriktionerna du behöver ha koll på

Tomas Lauffs/TT

Publicerad 2022-01-10

Julledigheten är över och många återgår nu till arbete och skola. Här är restriktionerna du bör känna till.

Sedan den 23 december gäller för alla att generellt försöka undvika miljöer med trängsel. Kortfattat innebär det att:

Alla som kan bör arbeta hemifrån. Vuxna bör avstå från att åka kollektivt och använda munskydd om det inte går. Du måste sitta ner på serveringsställen. Om du är ovaccinerad, undvik att träffa personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk med symtom på luftvägsinfektion ska du stanna hemma – oavsett du är vaccinerad eller inte. Andra i hushållet bör vara vara extra uppmärksamma på symtom, men symtomfria personer kan gå till arbete, skola eller fritidsaktiviteter som vanligt.

Har du inte haft covid-19 det senaste halvåret rekommenderas du testa dig, det gäller alla från sex år och uppåt med symtom. Vid negativt provsvar kan man återgå till sina aktiviteter om man varit feberfri minst ett dygn och känner sig frisk.

Restriktionerna du bör ha koll på efter julledigheten.

Om du får covid-19

Om en person har bekräftad covid-19 ska alla i hushållet stanna hemma i sju dagar räknat från den dag den sjuka personen provtog sig. Det gäller oavsett om de har symtom eller inte, och oavsett om de är vaccinerade eller inte. Samtliga i hushållet från sex år bör också testa sig.

Har du bekräftad covid ska du stanna hemma i minst sju dygn efter att du fått symtom. De två sista dygnen ska ha varit feberfria innan du kan bryta karantänen.

Nya restriktioner trädde i kraft 23 december. Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S), finansminister Mikael Damberg (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en presskonferens.

Kollektivtrafiken

Vuxna bör undvika att resa kollektivt om det går, i synnerhet under rusningstid. I annat fall rekommenderas att du använder eget munskydd under perioder med trängsel. Personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd är undantagna.

För längre resor med tåg eller buss – sträckor över 150 kilometer – gäller att passagerare ska ha tillgång till en sitt- eller sovplats.

Den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik har ansvar för att informera passagerare och personal om vad som gäller. De har dock inte skyldighet att hålla med munskydd, det ligger på dig som resenär.

Skolorna

Skola och förskola är undantagna de allmänna råden. För förskolor och skolor föreslår Folkhälsomyndigheten istället förbyggande åtgärder. De går i mångt och mycket ut på att försöka vara utomhus mycket, att sträva efter god hygien, att informera elever och vårdnadshavare om vad som gäller vid symtom och att undvika trängsel. Det är inte aktuellt med distansundervisning i nuläget.

För vuxenutbildning är också huvudregeln att undervisning bedrivs på plats. Men för universitet och högskolor kan distansundervisning användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna, om det är nödvändigt.

Idrotten

Cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar hållas.

Krogen

På restauranger och nattklubbar måste du som gäst sitta ner och det behöver vara minst en meters avstånd mellan sällskapen.

Allmänna sammankomster

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 deltagare måste människor också sitta ner, oavsett om vaccinationsbevis används eller inte. Det gäller ej religiösa ceremonier.

Men anordnas den här typen av evenemang utan krav på vaccinationsbevis finns ett maxtak på 500 personer. En begränsning på max åtta personer per sällskap och en meter mellan sällskapen gäller oavsett krav på vaccinationsbevis.

Privata sammankomster som hålls i hyrda lokaler får högst ha 50 deltagare. Begravningsceremonier undantas detta.

Allmänna platser

Allmänna platser öppna för allmänheten som till exempel varuhus, gym- och sportanläggningar, badanläggningar, museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker med mera, måste se beräkna det maximala antalet besökare utifrån krav på 10 kvadratmeter per person inomhus. Detta för att det ska vara möjligt att hålla avstånd.

Testkrav vid inresa för utlänningar

Sedan den 28 december gäller att utländska medborgare som inte bor i Sverige måste kunna visa upp ett negativt covidtest vid inresa från utlandet. Det gäller alla från 12 år och uppåt. Testet får inte vara äldre än 48 timmar.

För svenska medborgare, personer under 12 år och personer som bor i Sverige finns inget krav på test. Men man rekommenderas att testa sig så snart som möjligt efter inresa.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Krisinformation