Japans regering inte ansvarig för Fukushimakris

Av:  TT-AP

Drabbade invånare från Fukushima väntar på beslut från högsta domstolen i Tokyo.
Drabbade invånare från Fukushima väntar på beslut från högsta domstolen i Tokyo.

Japans högsta domstol i Tokyo säger att regeringen inte bär ansvar för katastrofen med kärnkraftverket i Fukushima 2011. Domen på fredagen är ett nederlag för de tusentals invånare som tvingats lämna området efter katastrofen.

Kravet från dem som evakuerats var att inte bara kärnkraftbolaget, utan även staten och därmed regeringen, ska kompensera de drabbade. Domen var den första i flera stämningar från de 3 700 invånarna som fick lämna sina hem efter katastrofen som inträffade efter en kraftig tsunami.

Domare Hiroyuki Kanno, ordförande för de fyra domare som fällde avgörandet, säger i domslutet att katastrofen inte kunde ha undvikits – även om industriministern beordrat förstärkning av skyddsvallarna mot översvämningar i samband med tsunamin.

Domslutet, som kan bli prejudicerande för flera fall som behandlas av japanska domstolar, var en besvikelse för drabbade:

– Domen såg bara till regeringen, inte till oss. Jag tror inte att domarna förstod, eller ens ville förstå, vår smärta, sade Seiju Nanbara som tvingades lämna sitt hem.

Publisert: