Vändningen i förhör: ”Blixtrar till i huvudet”

Publicerad 2022-06-21

”Jag minns inte.”

”Jag vet inte.”

Den misstänkte styckmördaren höll tyst i flera månader.

Sedan kom erkännandet.

– Det är liksom ett skotthål i huvudet där och jag tänkte: vad fan gör jag nu, säger han i förhör.

Den misstänkte styckmördaren togs först in på förhör som vittne hösten 2021. Hans nära vän var försvunnen och hittades senare död – skjuten och styckad.

Kvarlevor hade flutit i land i centrala Stockholm. Ett företag som rensar skräp i Karlbergskanalen hade hittat ett huvud i en plastpåse från K-Rauta.

En månad senare hittades fler kroppsdelar vid Junibacken. Polisen fattade misstanke och tog in mannen på ett nytt förhör – då som misstänkt.

Frågorna

Den misstänkte mannen var aktiv i Sverigedemokraterna, som lokalpolitiker i Nyköping. När han häktades blev han av med alla sina uppdrag.

Han förhördes i omgångar under flera månader och förnekade brott. Trots att polisen la fram allt tyngre bevis, ställde allt fler detaljerade frågor.

Varför hittades den mördade mannens blod i hans lägenhet?

Varför hade vittnen sett honom bära in påsar i bagaget på hans bil?

Varför markerade en likhund i fåtöljen?

Svaren

Den misstänkte svarade nästan identiskt, om och om igen:

”Jag vet inte.”

”Jag minns inte.”

”Jag kan inte spekulera i det.”

Den misstänkte mannen är en före detta lokalpolitiker.
Den misstänkte mannen är en före detta lokalpolitiker.

Bevisen

När polisen samlat allt starkare bevisning, förklarade förhörsledarna för mannen att bevisningen var stark nog för ett åtal.

Det var då styrkt att någon skjutit i bostaden. Tändsatspartiklar fanns på vägg och fåtölj.

Offrets blod och benrester hade hittats i lägenheten.

Det var sågmärken i parketten och blod under golvet.

Den misstänkte mannen fortsatte på samma linje i sina svar.

Vändningen

Men drygt en månad senare ville han bli förhörd igen. Då berättade han att han skjutit sin kompis till döds, men att det var av misstag.

Offret ska ha varit på besök hemma hos ex-politikern i Nyköping.
Offret ska ha varit på besök hemma hos ex-politikern i Nyköping.

Vännen ska ha varit på besök hemma hos honom i Nyköping, berättade han. Den misstänkte hade tappat bort sin bilnyckel och de båda vännerna letade efter den tillsammans.

Den misstänkte mannen gick ut i garaget för att leta. När han kom in igen ska kompisen ha suttit i fåtöljen. På vardagsrummet låg en pistol.

För polisen berättar den mordmisstänkte mannen att han i hemlighet förvarade sin pistol i nattduksbordet. När kompisen letade efter bilnyckeln ska han ha hittat den.

”Hur i helvete gick det här till”

Kompisen ska ha frågat varför han hade en pistol och vad han skulle göra med den.

Då ska den misstänkte redan sedan innan ha varit irriterad och bakfull och blev nu ännu mer irriterad, enligt egen utsago. Ingen skulle veta att han hade en pistol illegalt.

”Jag bara tar pistolen där och, ganska ilsken och ska gå bort med den... eh... Men det blixtrar till lite i huvudet”, säger han i förhör.

Mannen påstår att han ska ha gått förbi honom och ”gjort en rörelse” för att slå honom i huvudet och att ett skott då gick av och träffade honom i bakhuvudet.

”Och där blir jag stående då, liksom helt... hur i helvete gick det här till, tänkte jag. Vad fan är det frågan om. För det är ju så, den pistolen ska ju vara oladdad”, säger han i förhör.

”Jag tittar till närmare där... ser... jo visst det är liksom ett skotthål i huvudet där och tänkte: vad fan gör jag nu, ja han är väl död”, säger han.

Mannen funderade på om någon granne hört skottet och larmat. Men ingen polis dök upp. Han började dricka ”för att lugna nerverna” och somnade.

”När jag vaknade upp där så var det bara konstatera samma scenario – där sitter han och är stendöd. Vad ska jag göra nu då?”, säger han.

Drack som ”bedövning”

Eftersom kompisen inte visade några livstecken hade den misstänkte ingen tanke på att ringa polisen.

”Det är ju liksom inte bara att ringa dem då och säga att... människa är död här av ett misstag och så kommer de och säger "jaha" utan det blir ju väldigt mycket konsekvenser av det”, säger han.

Mannen berättar att han fortsatte dricka ”som bedövning”.

Han tyckte inte att ”det såg så farligt ut” att hans kompis satt död i fåtöljen ”för det såg ut som han sov”.

Men dagen efter insåg han att han måste nyktra till ”för att få ordning på saker och ting”. Han gick ut och och promenerade för att skingra tankarna, handlade och gick hem och duschade.

Mannen städade lägenheten.
Mannen städade lägenheten.

Efter duschen styckade han sin döde väns kropp, körde till Stockholm och placerade ut kompisens tillhörigheter i hans lägenhet eftersom ”folk kommer fråga efter honom”.

Den misstänkte jobbade i Stockholm och passade på att reka olika platser för att senare dumpa likdelarna och yxan i vattnet.

Vapnet kastade han i Mälaren vid Stadshuset, berättar han. Han städade lägenheten och googlade ”renovera parkett”. Fåtöljen slängde han på återvinningscentralen.

Den misstänkte har berättat att han kastade vapnet i Mälaren vid Stadshuset i Stockholm.
Den misstänkte har berättat att han kastade vapnet i Mälaren vid Stadshuset i Stockholm.

Åtalas för tre brott

I morgon börjar rättegången i Stockholms tingsrätt.

Den tidigare SD-politikern åtalas i första hand för mord. I andra hand gäller åtalet grovt vållande till annans död. Han åtalas även för brott mot griftefriden och grovt vapenbrott.

Åklagaren Marina Chirakova vill i nuläget inte uttala sig om ett eventuellt motiv. Hon har även yrkat på att den misstänktes bostad ska vara fortsatt avspärrad.

– Det är av vikt för utredningen i tingsrätten, för det fall det framkommer nya uppgifter med mera så kan det bli aktuellt med säkring av ytterligare bevisning i lägenheten, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Louise Gunvén, advokat till den mordåtalade mannen, vill inte uttala sig om hur han ställer sig till misstankarna. Han kommer redogöra för sin version när huvudförhandlingen inleds.

I morgon börjar rättegången.
I morgon börjar rättegången.

LÄS VIDARE