Saudiske kronprinsen reser till Turkiet

TT-AFP

Publicerad 2022-06-17

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan omfamnar Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman när de träffades i Jidda i slutet av april. Arkivbild.

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman uppges planera en resa till Turkiet. Kontakterna länderna emellan stärks ännu mer, sedan mordet på Jamal Khashoggi har lagts åt sidan.

Saudiarabien och Turkiet låg länge i luven på varandra med anledning av det internationellt uppmärksammade styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018. Men under våren har länderna smörjt sin relation.

I början av april avslutade Turkiet utredningen av mordet, där 26 saudiska medborgare hade häktats i sin frånvaro. Ärendet lämnades över till Saudiarabien. Kort därpå meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han skulle resa till Riyadh för att inleda en ”ny era” i relationen.

Kronprins Mohammed bin Salman kommer att besöka Ankara den 22 juni, uppger en turkisk källa för AFP.

USA:s president Joe Biden, som tidigare har riktat frän kritik mot Saudiarabien med anledning av journalistmordet, har nu också aviserat ett besök där. Han kommer att träffa kronprinsen i Jidda i slutet av juli. Frankrikes president Emmanuel Macron var där i december.

Mohammed bin Salman, som är Saudiarabiens de facto ledare, pekades tidigt ut som högst ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi, men formella anklagelser har aldrig riktats mot honom och sanktioner har endast riktats mot andra saudier, varav vissa i hans omgivning.