Nya covidreglerna du behöver ha koll på

I torsdags ändrade Folkhälsomyndigheten reglerna för hemkarantän och testning

Av:  Tomas Lauffs/TT

Måste jag stanna hemma om dottern testat positivt?

Är hostig men känner mig frisk i övrigt, ska jag ta ett covidtest?

Det här gäller nu.

Om du blir sjuk (eller bor med en smittad person):

  • Förkortad familjekarantän: Om någon i hushållet testar positivt ska ni isolera er i fem dagar från den dagen personen fick symptom. Det gäller alla, även förskole- och skolbarn.
  • Du får gå till arbete eller skola om du du är symptomfri och har tagit tre doser vaccin eller haft covid-19 de senaste tre månaderna.

Undantag gäller för de som har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. De kan gå till jobbet även om någon i familjen är sjuk. De bör dock – precis som alla andra – avstå från andra aktiviteter, om någon i hemmet har symtom.

Om du blir sjuk

Är du sjuk och testar positivt för covid-19 bör du hålla dig isolerad hemma i minst fem dagar, räknat från dagen då du fick symtom.

Bryt inte isoleringen förrän du har känner dig frisk och har varit helt symtomfri i minst 48 timmar.

Ett positivt antigentest räcker nu för att bekräfta att du har covid-19. Tidigare behövde antigentestet stärkas med ett PCR-test. Ett negativt självtest utesluter dock inte covid-19.
Ett positivt antigentest räcker nu för att bekräfta att du har covid-19. Tidigare behövde antigentestet stärkas med ett PCR-test. Ett negativt självtest utesluter dock inte covid-19.

Testning

Tidigare krävdes ett PCR-test, som beställts genom vården och analyserats på laboratorium, för att räknas som bekräftat smittad.

Men i och med att antalet smittade i landet ökat kraftigt de senaste veckorna så räcker testkapaciteten inte längre till. Därför väljer man nu att prioritera att det ska finnas PCR-tester i vården.

Är du hemma med symtom behöver du inte längre göra ett PCR-test för att bevisa att du smittats, det räcker att göra ett självtest av den typen du kan köpa på apoteken.

Ett positivt provsvar från ett sådant så kallat antigentest räcker för att bevisa att du är smittad.

Publisert:

LÄS VIDARE